Antena 3 CNN High Tech Digitalizarea României, în linie dreaptă | Cloud-ul guvernamental, cu bani de la UE, aproape de forma tehnică finală

Digitalizarea României, în linie dreaptă | Cloud-ul guvernamental, cu bani de la UE, aproape de forma tehnică finală

Cel mai important proiect pentru digitalizarea României, cloud-ul guvernamental, finanţat cu bani de la Uniunea Europeană, este aproape de forma tehnică finală.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Noi 2023   •   11:55

Sunt negocieri intense la Bruxelles, între ministrul român al Digitalizării şi reprezentanţi ai Comisiei Europeane, care vor ca 80% din populația UE să aibă competențe digitale până în 2030.

Cloud computing este un concept informatic modern prin care accesul la informații și la stocare de date îi este oferit unui utilizator de la distanţă de un furnizor de astfel de servicii.

Strategia de digitalizare a României este planul ambițios al autorităților române, aflat în negocieri, în aceste zile, cu autorităţile de la Bruxelles.

"În marja acestui eveniment, am o întâlnire foarte bună cu cei de la Comisia Europeană, pentru a închide toate negocierile pe forma tehnică a tot ceea ce înseamnă cloud guvernamental", a declarat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

În doar patru ani, ţara noastră trebuie să ajungă din urmă statele Uniunii Europene care au înlocuit, încă de acum 20 de ani, ghişeele clasice. Odată cu digitalizarea, accesul se va putea face de oriunde, de pe telefon, sau prin orice alt dispozitiv dotat cu tehnlogie inteligentă.

"Toate actele de stare civilă, obţinerea documentelor aferente naşterii, căsătoriei, divorţului, decesului. Deja sunt într-o formă foarte avansată tot ce înseamnă reînoirea de documente, carte de identitate, paşaport, buletin. Plăţie pe care le faci către stat, asociate Ghiseul.ro, toate să le poţi face într-o singură aplicaţie a statului român", a mai explicat ministrul Digitalizării.

Va fi un avantaj pentru orice român care până acum era obligat să meargă la un ghişeu.

"Oamenii, din punctul meu de vedere, au nevoie de un singur punct de contact cu statul român şi din aceste punct de vedere, nu vreau să înşirui toate cele cinci proiecte principale care contribuie la această formă finală a unei singure aplicaţii a statului român. Vă spun că vom face lucrurile cât mai simplu posibil. Ca experienţa de utilizator a omului în raport cu statul român să fie cea mai simplă posbil", a mai precizat Bogdan Ivan.

Banii pentru finanţare vin de la Bruxlles şi nu de la bugetul de stat.

"Pentru tot ce înseamnă tranziţia digitală a administraţiei din România avem prins în PNRR 6 miliarde de euro şi îmi doresc foarte mult ca aceşti bani să ajungă acolo unde trebuie şi ce e cel mai important: să putem să conectăm toate acele baze de date ale instituţiilor publice din România pentru a putea să se consulte între ele", a declarat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.

"Cloud-ul guvernamental stă la baza digitalizării României. Trebuie să negociem în detaliu cu Comisia Europeană, ori astăzi România se află în plin proces de negociere cu reprezentanţii Executivului european pentru a finaliza modul în care va fi implementat acest proiect esenţial pentru digitalizarea ţării noastre. Prin acest cloud, creem o platformă unde vor exista toate datele sistemului public, uşor de accesat printr-un singur click", a explicat şi europarlamentarul Victor Negrescu.

Implementarea digitalizării pe scară largă în instituţii va presupune şi o perioadă de formare a personalului. Până atunci, discuţiile şi negocierile continuă la Bruxelles.

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close