Antena 3 CNN High Tech "E una din ameninţările cele mai sofisticate". Un virus informatic foarte puternic a contaminat calculatoarele în Ucraina

"E una din ameninţările cele mai sofisticate". Un virus informatic foarte puternic a contaminat calculatoarele în Ucraina

"E una din ameninţările cele mai sofisticate". Un virus informatic foarte puternic a contaminat calculatoarele în Ucraina
Sursa foto: Foto: converseprisonnews.com
de M.Z.    |    08 Mar 2014   •   17:42

Un virus informatic foarte puternic a infiltrat calculatoarele în Ucraina, unde au fost înregistrate 22 de cazuri din 2013, anul în care a început criza politică din această ţară, potrivit unui raport al organismului BAE Systems, specializat în spionaj cibernetic.

Virusul respectiv, denumit Snake, este "una dintre ameninţările cele mai sofisticate şi mai persistente pe care le-am analizat", explică BAE Systems într-un raport publicat vineri la Londra, informează AFP, potrivit Mediafax.

Apărut în 2006, acest virus pare să fi fost răspândit mai agresiv din 2013, potrivit aceleiaşi surse: din 56 de cazuri repertorizate din 2010 în lumea întreagă, 44 au fost înregistrate anul trecut.

Ucraina este principala ţintă, cu 22 de cazuri de la începutul lui 2013, dintre care 14 constatate de la începutul lui 2014, în timp ce criza politică din Ucraina s-a accelerat după înlăturarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, la sfârşitul lui februarie.

Operatorii acestui virus acţionează în cursul săptămânii şi în principal după un fus orar corespunzător Moscovei, constată BAE Systems.

Graţie Snake, ei pot "avea acces la toate sistemele informatice pe care le-au infiltrat", adaugă raportul acestui organism. "Capacitatea (acestui virus) de a hiberna, rămânând inactiv timp de mai multe zile, îi face activitatea extrem de complexă" .

Potrivit Financial Times, virusul s-a infiltrat în special în sisteme informatice ale Guvernului de la Kiev şi în importante organizaţii ucrainene.

"Ucraina este ţara cel mai afectată" de virus, a declarat directorul general al BAE Systems, Dave Garfield, citat de cotidianul financiar. "Cei care au creat (acest virus) sunt profesionişti".

Potrivit experţilor, Snake este comparabil cu virusul informatic Stuxnet, care a atacat în 2010 programul nuclear iranian şi a fost atribuit de către Teheran unui atac israeliano-american.

×
Subiecte în articol: Ucraina Proteste Ucraina
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close