Antena 3 CNN High Tech Provocare pentru roboţi: să nu repete greşelile

Provocare pentru roboţi: să nu repete greşelile

Provocare pentru roboţi: să nu repete greşelile
28 Feb 2007   •   17:29

Noii roboţi umanoizi ştiu să servească ceaiul oamenilor şi să spele ceştile. Însă cel mai greu este acum, pentru cercetătorii japonezi, să-i înveţe să tragă învăţături din greşelile lor pentru a nu sparge decât o singură dată vesela. O unitate de cercetare de la Universitatea din Tokyo a prezentat miercuri o nouă versiune de robot de asistenţă la domiciliu, HRP-2W, capabil să se adapteze gesturilor stăpânului său pentru a crea mediul cel mai satisfăcător, dar care nu poate încă să-şi îmbunătăţească singur comportamentul.

În cursul unui experiment în faţa jurnaliştilor, profesorul Tomomasa Sato s-a lăsat servit în mod improvizat cu o ceaşcă de ceai de un robot HRP-2W, care răspundea la comenzile date cu degetul şi ochii. Acesta a demonstrat astfel că roboţii sunt capabili să înţeleagă singuri gesturile şi cuvintele oamenilor şi să-şi adapteze comportamentul în consecinţă. ?Nu există un scenariu de mişcări predefinite în această demonstraţie?, a asigurat profesorul, degustând ceaiul.

Viitoarea etapă este de a-i învăţa pe roboţi să reacţioneze în situaţii imprevizibile, precum spargerea unei ceşti. 'Ei trebuie să memoreze informaţiile extrase din diferite situaţii întâlnite, pentru a anticipa şi învăţa să discearnă stabilind legăturile între efecte şi cauze', a declarat Sato. Numeroase echipe de cercetători lucrează în Japonia la dezvoltarea roboţilor de asistenţă la domiciliu, estimând că mâna de lucru umană riscă pe viitor să nu mai poată să răspundă corespunzător la nevoile în creştere de ajutor ale persoanelor în vârstă şi copiilor.

Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close