Scanarea 3D a feţei dezvăluie sindroame genetice

10 Sep 2007   •   16:42
Scanarea 3D a feţei dezvăluie sindroame genetice
Scanarea 3D a feţei foloseşte medicilor pentru a diagnostica cazuri de sindroame genetice rare, mai ales la copii. Oameni de ştiinţă britanici au făcut o serie de cercetări privind sindroame genetice rare. Peste 700 de sindroame genetice afectează trăsăturile feţei copiilor, dar există şi cazuri extrem de rare, care sunt greu de identificat. Un nou soft vine în ajutorul medicilor, pentru a putea compara trăsăturile feţei unui individ cu cele înregistrate într-o bază de date cu imagini 3D ale unor cazuri identificate ca având sindroame genetice. Această tehnologie are o rată de succes de 90 %, potrivit oamenilor de ştiinţă londonezi. În multe dintre cazuri este foarte dificilă identificarea modificărilor feţei declaşate de o anumită genă, lucrurile urmând să se schimbe de acum înainte.

În cazul bolnavilor cu sindromul Down, modificarea trăsăturilor feţei este evidentă, dar există alte boli care afectează imaginea unei persoane mai puţin vizibil, cum ar fi cazuri de obraji micşoraţi, buze deformate, urechi lungi şi disproporţionate, sau nasuri ridicate.

Aceste cazuri izolate de modificări ale trăsăturilor feţei, cum ar fi sindromul Williams, se înregistrează o dată la aproximativ 10.000-20.000 de naşteri.

Antena3.ro

Detalii pe BBC News

Parteneri
x close