Antena 3 CNN High Tech Sfaturi pentru o viaţă cât mai îndelungată a telefoanelor mobile

Sfaturi pentru o viaţă cât mai îndelungată a telefoanelor mobile

Ritmul în care am ajuns să ne schimbăm device-urile e incredibil! Specialiştii spun că oamenii îşi schimbă prea des telefonul, iar statisticile arată că, în medie, facem asta cam la 18 luni.

Sfaturi pentru o viaţă cât mai îndelungată a telefoanelor mobile
de Alexandru Munteanu    |    26 Aug 2021   •   10:00

Din comoditate, atunci când ni se strica telefonul mobil, preferăm, de cele mai multe ori, să-l înlocuim cu unul nou. Totuşi, putem recurge la o variantă mult mai ieftină: o vizită la un service autorizat. 

 Cum ne putem păstra telefonul mai multă vreme şi astfel să poluăm mai puţin mediul înconjurator, aflăm în materialul următor.

"Noi putem folosi un telefon, chiar dacă este stricat, îl putem repara, mai puţin dacă se strica placa de baza. În rest, tot ce ţine parte de afişaz sau încărcare se poate înlocui, schimba, găsim componente originale şi practic operaţiunile se fac ca şi în fabrică" , a spu Bogdan Ceauşu, specialist recondiţionări telefoane.

Se întâmplă că uneori, din neatenţie sau din alte motive, telefonul nostru să ajungă în apa. Pentru a-l salva, trebuie să-l scoatem cât mai repede, să-l inchidem şi să-l introducem într-un recipient cu orez, pe care îl inchidem ermetic şi, desigur, să mergem cât mai repede la un service autorizat.

Şi spiritul civic poate contribui la durata de viaţă dispozitivelor electronice. De exemplu, acestea pot fi donate persoanelor care nu-şi permit achiziţionarea unora noi. 

Mai mult decât atât, există şi servicii de buyback, prin care poţi da la schimb telefonul vechi şi primeşti o reducere la achiziţionarea unuia nou. Una dintre cele mai mari firme de telefonie mobilă, oferă vouchere de până la 100 de euro pentru achizitionarea unui smartphone de ultimă generaţie.

Autoritățile europene vin în ajutorul consumatorilor și impun producătorilor să proiecteze produsele electronice într-un mod sustenabil. Pe lângă telefoane, este necesar să acordam o atenţie deosebită şi electrocasnicelor. Dacă nu pot fi reparate, acestea trebuie casate corespunzător. 

"Pentru cei care deţin echipamente electrice pe care nu le mai folosesc, le recomand să mearga cu ele la punctul de achiziţie a unui echipament nou sau la un centru de colectare special amenajat", a spus Cristian Pocol, preşedinte Asociaţia RESPO DEEE.

Pentru ca un telefon să fie sustenabil, acesta trebuie utilizat 232 de ani, în aşa fel încât efectele asupra mediului să fie reduse. Produsele electrice şi electronice cauzează astăzi cea mai mare creștere de deșeuri la nivel mondial, mai ales din pricina comportamentului consumatorilor de a arunca produsele uzate, fără a încerca să le repare, să le doneze sau să le recicleze.

×
Subiecte în articol: sfaturi telefoane
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close