Antena 3 CNN High Tech Televiziunea via Internet ia locul celei clasice

Televiziunea via Internet ia locul celei clasice

Televiziunea via Internet ia locul celei clasice
28 Mar 2007   •   10:20

O avalanşă de imagini la cerere, emisiuni sau clipuri, care aliază televiziunea şi internetul şi disponibile pe toate tipurile de ecrane, de la home cinema la telefonul mobil, va trimite în curând televiziunea clasică la lada de vechituri. Internetul şi nenumăratele sale filme sau emisiuni care pot fi descărcate vor putea fi vizibile, cu o calitate foarte bună, pe un televizor: acest lucru este permis deja de decodoare precum Apple TV, lansat la 21 martie de grupul Apple, sau de decodorul-recorder al grupului TiVo, aliat al site-ului Amazon.com.

Tehnologia nu este pusă încă la punct în întregime (o oră pentru a recupera un film de pe internet pe TiVo), iar Amazon şi iTunes nu oferă decât filmele câtorva studiouri care au acceptat să colaboreze cu ele. Deoarece fiecare aparat este legat de un singur site, TiVo - Amazon, Apple - iTunes, interesul acestor prime oferte rămâne deci limitat.

Un pas înainte l-ar putea constitui însă lansarea către mijlocul anului a dispozitivului SlingCatcher, al grupului Sling Media. El va transmite pe un televizor tot conţinutul video al web-ului sau al unui calculator, fără să se limiteze la partenerii media, în pofida tuturor litigiilor legate de dreptul de autor care ar putea să apară. Slingbox al aceluiaşi grup, lansat în 2005, permite şi varianta inversă, fiind capabil să redirecţioneze către orice computer din lume semnalul TV provenit de la cablu, receiver de satelit, player video sau alte dispozitive de acest tip.

Aceste pasarele prefigurează un consum de imagini revoluţionar: cataloage întregi de studiouri hollywoodiene sau emisiuni televizate disponibile pe un televizor sau telefon mobil, însă, de asemenea, şi clipurile create de internauţi, cu un telefon mobil. ?Este o intersectare a internetului şi a televiziunii, inimaginabilă în urmă cu 10 ani. În doi ani, televizorul nu va mai fi un aparat specializat, ci unul dintre elementele unei reţele domestice, fără fir. Voi urmări un clip de pe internet pe televizor şi vice-versa şi voi putea înregistra pe postul meu filme cumpărate pe un site?, a declarat Tim Hanlon, un responsabil al cabinetului de analiză strategică Denuo.

Toate tipurile de ecrane vor coabita. Vom prefera, de pildă, să urmărim un film de două ore pe un televizor Hi-Fi. ?Însă dacă sunt într-un aeroport, avionul a întârziat şi eu vreau să văd sfârşitul unui meci, atunci ecranul telefonului va fi tot ce îmi doresc?, a subliniat el. Piaţa DVD-urilor va fi zguduită din această cauză, iar vânzările vor scădea cu 20% până în 2010, potrivit cabinetului iSuppli.

Deja, telespectatorii americani pot să se uite la televizor diferit: de exemplu pe telefonul mobil, graţie noilor servicii precum VCast, lansat de operatorul telefonic american Verizon, unde se poate schimba postul folosind tastatura, ca în cazul telecomenzii.

Pe un televizor clasic sau Hi-Fi, ei pot să urmărească pentru mai puţin de 4 dolari (3 euro) sute de filme recente, încărcate în câteva secunde, aşa cum propune Time Warner Cable. Decodoarele-recorder nu numai că înregistrează şi stochează zeci de programe însă, de asemenea, în permanenţă, şi postul pe care telespectatorul îl urmăreşte, ceea ce permite derularea înapoi a unei emisiuni în curs sau urmărirea ei pe un alt tip de ecran. Numărul site-urilor care vând filme şi videoclipuri pe internet creşte, de la distribuitorul Wal-Mart la marile trusturi media. Chiar şi sălile de cinematograf, prin conexiune la internet, intenţionează să ofere filme la cerere.

Rompres

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close