Antena 3 CNN High Tech Un nou model de inteligenţă artificială poate prezice uraganele de 5.000 de ori mai rapid. Cum funcţionează "Aurora", de la Microsoft

Un nou model de inteligenţă artificială poate prezice uraganele de 5.000 de ori mai rapid. Cum funcţionează "Aurora", de la Microsoft

Andrei Paraschiv
2 minute de citit Publicat la 07:00 21 Iun 2025 Modificat la 08:21 21 Iun 2025
uragan vazut din spatiu
Modelul s-a remarcat în iulie 2023, când a prezis corect că taifunul Doksuri va lovi nordul Filipinelor cu patru zile înainte ca furtuna să atingă uscatul. Foto: Getty Images

Un nou model de inteligență artificială, numit Aurora, reușește să anticipeze evenimente meteorologice majore mai rapid și cu o acuratețe superioară față de unele dintre cele mai utilizate sisteme de prognoză din lume. Dezvoltat de cercetători de la Microsoft, Aurora a fost antrenat pe baza a peste 1 milion de ore de date atmosferice globale, incluzând măsurători de la stații meteo, imagini din satelit și date radar. Potrivit echipei de cercetare, este probabil cel mai vast set de date folosit vreodată pentru un model meteorologic bazat pe inteligență artificială, scrie Live Science.

Uraganele și furtunile de nisip pot fi prezise de 5.000 de ori mai rapit datorită noului model de inteligență artificială al Microsoft

Modelul s-a remarcat în iulie 2023, când a prezis corect că taifunul Doksuri va lovi nordul Filipinelor cu patru zile înainte ca furtuna să atingă uscatul. La acel moment, prognozele oficiale indicau o traiectorie care ar fi dus furtuna deasupra Taiwanului, la sute de kilometri distanță.

Aurora a oferit predicții mai precise decât unele dintre cele mai importante centre de prognoză meteo, precum Centrul Național pentru Uragane al SUA și Centrul Comun de Avertizare pentru Taifunuri. De asemenea, a generat prognoze de înaltă rezoluție de până la 5.000 de ori mai rapid decât modelele tradiționale rulate pe supercomputere.

Potrivit cercetătorilor, în 91% dintre cazuri, Aurora a depășit sistemele existente în prognozarea vremii pe termen de 14 zile. Rezultatele au fost publicate pe 21 mai în revista Nature.

O nouă paradigmă în prognoza vremii

Oamenii de știință speră că Aurora va deschide calea către o abordare integrată a prognozelor meteorologice, cunoscută sub numele de prognoză a sistemului terestru. Acest concept presupune ca un singur model AI să poată simula simultan atât vremea, cât şi calitatea aerului și condițiile oceanice. Astfel de capacități ar putea aduce beneficii semnificative în regiunile care nu dispun de infrastructură tehnologică avansată.

Aurora este un model fundamental de inteligență artificială, parte din aceeași categorie de sisteme care alimentează și aplicații precum ChatGPT. Aceste modele sunt concepute pentru a învăța relații și tipare din cantități uriașe de date, fiind astfel ușor adaptabile la sarcini multiple.

În cazul Aurorei, modelul generează prognoze în doar câteva secunde, analizând tipare atmosferice din surse diverse – de la date radar și satelit la simulari meteorologice existente. Datorită flexibilității sale, poate fi ajustat cu ușurință pentru o varietate de aplicații, chiar și cu date suplimentare limitate – spre deosebire de modelele tradiționale, care necesită recalibrare extensivă pentru fiecare sarcină nouă.

Performanță superioară în condiții extreme

Aurora nu doar că oferă predicții mai rapide, dar este și mai eficientă în prognozarea evenimentelor meteo extreme. De exemplu, în 2022, modelul a reușit să anticipeze corect o furtună majoră de nisip în Irak, în ciuda lipsei unor date complete despre calitatea aerului. Totodată, a depășit modelele de simulare a valurilor în 86% din teste, oferind estimări mai bune privind înălțimea și direcția umflăturilor oceanice.

"Are un potențial uriaș, mai ales pentru țările care nu beneficiază de infrastructuri solide de prognoză meteo", a declarat Megan Stanley, co-autoare a studiului și cercetător senior la Microsoft.

Disponibil pentru cercetare și utilizare publică

Pentru a încuraja dezvoltarea ulterioară, Microsoft a pus la dispoziția publicului codul sursă și datele de antrenament ale Aurorei, facilitând cercetarea și testarea de către alte instituții și dezvoltatori. Modelul a fost deja integrat în MSN Weather, care la rândul său alimentează aplicații precum Windows Weather și rezultatele Bing legate de prognoza meteo.

Aurora marchează un pas important către democratizarea predicției meteorologice de înaltă precizie, într-o lume tot mai afectată de schimbări climatice și evenimente extreme.

×
TOP articole
x close