Antena 3 CNN International News Statul pe scaun crește dramatic riscul de accident vascular cerebral, arată un studiu amplu realizat în America de Nord

Statul pe scaun crește dramatic riscul de accident vascular cerebral, arată un studiu amplu realizat în America de Nord

Adulții cu vârste sub 60 de ani și care își petrec stând pe scaun cea mai mare parte a zilei prezintă un risc crescut de atac cerebral comparativ cu cei care fac mai multă mișcare, arată un studiu citat de CNN.

Statul pe scaun crește dramatic riscul de accident vascular cerebral, arată un studiu amplu realizat în America de Nord
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    30 Aug 2021   •   13:16

Conform acestei cercetări, persoanele care își petrec așezate opt sau mai multe ore pe zi și care nu au altă activitate fizică sunt expuse unui risc de șapte ori mai mare de a face accident vascular cerebral, față de persoanele care sunt mai puțin sedentare și fac exerciții cel puțin 10 minute pe zi.

Studiul a fost publicat în revista Stroke a organizației American Heart Association și a fost realizat pe baza informațiilor medicale provenind de la 143.000 de mii de adulți recenzați de autoritățile medicale din Canada.

Persoanele incluse în studiu au fost monitorizate pe o perioadă medie de 9,4 ani. Este vorba despre adulți cu vârsta de cel puțin 40 de ani, fără istoric de atac vascular cerebral.

Sedentarismul afectează metabolismul și fluxul sangvin

"Se consideră că perioada sedentară afectează metabolismul glucozei și al lipidelor, precum și fluxul sangvin și crește inflamațiile în organism. În timp, aceste schimbări pot avea efecte adverse asupra vaselor de sânge și cresc riscul de atac de cord și atac cerebral", spune autorul coordonator al studiului, Raed Joundi, de la Universitatea McMaster din Ontario, Canada. 

Din 2.965 de accidente vasculare cerebrale contabilizate în rândul participanților pe parcursul studiului, 90% au fost accidente vasculare ischemice.

Sunt cele mai comune accidente vasculare și apar atunci când o arteră care alimentează creierul cu sânge este blocată.

Dacă boala nu este tratată rapid, celulele cerebrale din zona afectată mor din cauza lipsei de oxigen.

Sunt mai multe semne care indică faptul că o persoană poate face un atac vascular cerebral. Simptomele comune includ senzația de slăbiciune în brațe, picioare sau la nivelul feței, mai ales dacă această senzație este izolată pe una dintre părțile corpului.

Vorbirea neclară și dificultățile de vedere sau de auz sunt alte semne ce pot indica un accident vascular cerebral. De asemenea, durerile de cap puternice, care nu au legătură cu vreo afecțiune cunoscută, se numără printre simptome.

Medicii recomandă schimbări ale rutinei zilnice care să permită efectuarea de activități fizice, în vederea diminuării riscurilor acestei boli.

Cum pot reduce persoanele adulte riscul de atac cerebral: cu 150 de minute de exerciții fizice pe săptămână

Profesorul Kerry Stewart, de la Facultatea de Medicină din Baltimore a Universității Johns Hopkins, spune că persoanele ar putea începe prin a reduce durata sedentară și prin a folosi, de exemplu, scările în loc să ia liftul.

Persoanele adulte trebuie să facă cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată, preferabil în tranșe mai mari de 10 minute.

Activitatea fizică moderată este atunci când crește ritmul cardiac iar persoana angrenată în exerciții începe să transpire.

Mersul susținut și mersul pe bicicletă sunt exemple de activitate fizică moderată.

Cercetări anterioare studiului menționat de CNN au indicat 10 factori de risc - între care consumul de alcool - ce pot fi diminuați și care au fost asociați cu 90% dintre accidentele vasculare cerebrale.

"Ameliorarea exercițiilor fizice reprezintă doar o componentă principală a reducerii riscului de accident vascular cerebral, împreună cu dieta nutrițională, renunțarea la fumat și diagnosticarea și tratarea afecțiunilor precum hipertensiunea și diabetul", a arătat dr. Raed Joundi.

×
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close