Antena 3 CNN International News China a pus laserul pe o navă militară din Filipine | Ce s-a întâmplat înainte de incident

China a pus laserul pe o navă militară din Filipine | Ce s-a întâmplat înainte de incident

Autoritățile din Filipine au acuzat China că o navă a sa a îndreptat un laser militar spre un vas al Pazei de Coastă filipineze, orbindu-i temporar pe unii dintre membrii echipajului său.

China a pus laserul pe o navă militară din Filipine | Ce s-a întâmplat înainte de incident
Sursa foto: Facebook / Garda de Coastă din Filipine
de Adrian Iclozan    |    13 Feb 2023   •   15:09

Incidentul s-ar fi petrecut în data de 6 februarie, în apele disputate din sudul Chinei.

Potrivit filipinezilor, nava chineză "a făcut manevre periculoase", apropiindu-se la mai puțin de 150 de metri de vasul asupra căruia a folosit laserul. 

Paza de Coastă din Filipine a postat aceste detalii pe pagina sa oficială de Facebook, alături de fotografii despre care susține că documentează incidentul și în care se vede raza verde a laserului.

În replică la aceste acuzații, Ministerul de Externe de la Beijing a declarat luni că nava filipineză "a intrat în apele recifului Renai fără permisiunea părții chineze".

Citește și: Departamentul de Stat al SUA: Balonul chinezesc de spionaj făcea parte dintr-o flotă globală care spiona pe mai multe continente

Incidentul cu laser a avut loc într-o zonă maritimă contestată

"Nava poliției maritime chineze a apărat suveranitatea și ordinea maritimă a țării în conformitate cu legislația internă și cu dreptul internațional", a declarat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin, fără a detalia ce măsuri a luat partea chineză.

Beijingul revendică "suveranitatea incontestabilă" asupra unei regiuni ce acoperă aproape întreaga Mare a Chinei de Sud și măsoare 1,3 milioane de mile pătrate.

De asemenea, China pretinde dreptul suveran asupra majorității insulelor din interiorul acestei mări, inclusiv asupra arhipelagului insulelor Spratly, revendicate, de asemenea, în totalitate sau parțial, de Filipine, Malaezia, Brunei și Taiwan.

Filipine numește zona Marea Filipinelor de Vest.

În 1999, marina filipineză a eșuat intenționat o navă de transport, BRP Sierra Madre, pentru a sublinia pretențiile autorităților de la Manila asupra zonei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Înainte de incident,Manila a anunțat că va permite armatei SUA accesul la bazele sale

În incidentul din 6 februarie, nava filipineză BRP Malapascua se afla într-o misiune de reaprovizionare a navei Sierra Madre, când a fost provocată de nava chineză, se afirmă în comunicatul autorităților filipineze.

"Nava chineză a ațintit raza laser verde de două ori spre BRP Malapascua, provocând orbirea temporară a echipajului său aflat pe punte. Nava chineză a făcut, de asemenea, manevre periculoase, apropiindu-se la aproximativ 150 de metri de tribordul navei filipineze", se arată în comunicat.

"Împiedicarea deliberată a navelor guvernului filipinez să livreze alimente și provizii personalului nostru militar aflat la bordul BRP Sierra Madre reprezintă o nerespectare flagrantă și o încălcare clară a drepturilor suverane ale Filipinelor în această parte a Mării Filipinelor de Vest", mai arată sursa citată.

Incidentul din 6 februarie a avut loc la doar câteva zile după ce Manila, care are un tratat de apărare reciprocă cu Washingtonul, a anunțat că intenționează să permită accesul armatei americane la mai multe baze din Filipine.

China a mai țintit în trecut laserele asupra unor nave străine

Acuzațiile la adresa vaselor chinezești care țintesc cu lasere spre nave ale altor țări au mai fost semnalate și înainte.

În februarie 2022, Australia a susținut că o navă de război a armatei chineze a "luminat" cu laserul un avion militar australian de tip P-8A - de recunoaștere și de luptă antisubmarin - în timp acesta ce zbura deasupra Mării Arafura, o întindere de apă între Australia de Nord și Noua Guinee.

La momentul respectiv, China a declarat că afirmațiile australiene sunt "neadevărate".

În mai 2019, mai mulți piloți australieni au declarat că au fost țintiți de mai multe ori de lasere comerciale în timpul unor misiuni deasupra Mării Chinei de Sud.

Într-un raport din iunie 2018, oficiali militari americani au declarat pentru CNN că au existat cel puțin 20 de incidente suspecte cu lasere chinezești în Pacificul de Est din septembrie 2017 până în iunie 2018.

×
Subiecte în articol: filipine China laser Malapascua Spratly
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close