Antena 3 CNN International News Evergrande, gigantul chinez care alimentează temerile privind o nouă criză financiară, anunță un acord pentru plata unei părți din datorie

Evergrande, gigantul chinez care alimentează temerile privind o nouă criză financiară, anunță un acord pentru plata unei părți din datorie

Evergrande, compania chineză care se clatină sub povara unei datorii cumulate de 300 de miliarde de dolari, a ajuns la o înțelegere cu investitorii pentru a evita falimentul la scadență apropiată a unei emisiuni de obligațiuni, relatează presa internațională.

Evergrande, gigantul chinez care alimentează temerile privind o nouă criză financiară, anunță un acord pentru plata unei părți din datorie
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    22 Sep 2021   •   13:19

După ce situația companiei a panicat piețele de capital, pe fondul speculațiilor că prăbușirea sa ar putea declanșa o nouă criză financiară internațională, Hengda, divizia imobiliară a Evergrande, a comunicat că a negociat un plan de plată dobânzilor aferente unor bonduri scadente în anul 2025, precizează CNN.

Potrivit Bloomberg, suma de plată ar fi de aproximativ 36 de milioane de dolari, aferentă unor obligațiuni destinate pieței din China.

Hengda nu a dat detalii privind termenii plății, spunând doar că sunt îndreptățiți să încaseze dobânzile investitorii care dețin și care au achiziționat obligațiuni înainte de 22 septembrie 2021.

Persistă incertitudini privind plăți scadente apropiate în valoare de 130 de milioane de dolari

De asemenea, compania nu a precizat ce se întâmplă cu dobânzile aferente unei alte emisiuni de obligațiuni scadente în martie 2022.

Aceste dobânzi, în valoare de 83,5 milioane de dolari, trebuie plătite joi, 23 septembrie.

În data de 29 septembrie, Evergrande ar trebui să mai plătească alte 47,5 milioane de dolari, tot în contul unor dobânzi, corespunzătoare unei emisiuni de bonduri, scadente în 2024.

CNN menționează că o mare parte din datoria de 300 de miliarde acumulată de dezvoltatorul chinez este către de instituții financiare din țară, investitori de retail, achizitori de locuințe și furnizori.

Există însă și investitori străini care dețin o parte din datoria Evergrande.

În ultimele săptămâni, compania i-a avertizat în două rânduri pe investitori că ar putea intra în incapacitate de plată dacă nu reușește să se finanțeze rapid.

Analiștii nu se așteaptă ca Beijingul să salveze Evergrande

Scenariile variază în perspectiva unui default, dar mai mulți analiști par să se pună de acord că, dacă va interveni, guvernul de la Beijing nu va salva integral compania.

Cei de la S&P Global Ratings spun că nu se așteaptă la vreun sprijin guvernamental direct pentru Evergrande, deoarece o astfel de mișcare ar submina eforturile Beijingului de a institui o mai mare disciplină financiară în sectorul dezvoltărilor imobiliare.

În locul unui acord salvator, autoritățile chineze ar urma să se concentreze pe dirijarea Evergrande într-un proces ordonat de restructurare sau faliment, cu asigurarea, pe cât posibil, a protecției pentru micii investitori și clienții care au cumpărat case, spun analiștii.

Sprijinul guvernamental anti-faliment ar urma să vină doar în cazul în care riscurile de contagiune vor doborî și alți dezvoltatori, în condițiile în care Beijingul apreciază că șocul adus în sistemul financiar doar de căderea Evergrande poate fi gestionat.

×
Subiecte în articol: Evergrande Hengda dobanzi acord
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close