Antena 3 CNN International News Atacatorul inspirat de ISIS, eliberat în luna iulie de autoritățile din Noua Zeelandă și supravegheat de 30 de polițiști

Atacatorul inspirat de ISIS, eliberat în luna iulie de autoritățile din Noua Zeelandă și supravegheat de 30 de polițiști

Bărbatul susținător al ISIS care a înjunghiat șapte persoane în Noua Zeelandă înainte de a fi împușcat mortal de poliție fusese eliberat din închisoare în luna iulie, transmite CNN.

Atacatorul inspirat de ISIS, eliberat în luna iulie de autoritățile din Noua Zeelandă și supravegheat de 30 de polițiști
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    04 Sep 2021   •   11:23

Vineri, acest bărbat, a cărui identitate nu a fost încă dezvăluită de autorități, s-a dus într-un supermaket din suburbia New Lynn a orașului Auckland, a luat un cuțit din magazin și i-a atacat pe cumpărători.

Poliția îl ținea sub supraveghere pe suspect iar ofițerii l-au putut neutraliza în 60 de secunde de la declanșarea atacului, au arătat autoritățile.

Dintre cele șapte persoane înjunghiate, cinci sunt încă în spital, dintre care trei în stare critică.

Un ordin judecătoresc, în virtutea căruia numele și alte informații ale atacatorului nu puteau fi date publicității, a fost ridicat, după ce a fost contestat de guvernul neozeelandez.

Justiția dă 24 de ore familiei teroristului pentru a putea bloca publicarea identității acestuia

Identitatea agresorului nu va putea fi dezvăluită de autorități mai devreme de duminică, întrucât o instanță a acordat familiei acestuia un termen de 24 de ore pentru a contesta legal publicarea informațiilor.

Atacatorul de la supermarketul din New Lynn era binecunoscut autorităților: descris drept suporter al ideologiei propagate de gruparea Stat Islamic, el a petrecut trei ani în închisoare după ce a fost acuzat de mai multe ori pentru posesie de cuțite de vânătoare și publicații cu conținut restricționat.

Bărbatul în vârstă de 32 de ani a ajuns în Noua Zeelandă în anul 2011 venind din Sri Lanka cu o viză de student. A intrat în atenția poliției în 2016 după ce a postat pe rețelele sociale comentarii favorabile extremismului violent.

Arestat pe aeroport în 2017 sub suspiciunea că se duce să în Siria, la jihadiști

În 2017 a fost arestat pe aeroportul din Auckland, fiind suspectat că se duce în Siria pentru a se alătura jihadiștilor.

La percheziția domiciliară, poliția a găsit un cuțit de vânătoare și publicații cu conținut "restricționat", conform definiției legilor din Noua Zeelandă.

Suspectul a pledat vinovat și a fost eliberat pe cauțiune însă a fost arestat din nou în 2018, după ce a cumpărat un cuțit în perioada eliberării condiționate.

După ce a fost acuzat și de alte infracțiuni, bărbatul a rămas după gratii până în iulie anul curent, când justiția a dispus în cazul său 12 luni de eliberare sub supraveghere în condiții speciale.

Procurorii din Noua Zeelandă spun că au epuizat căile de a-l trimite pe suspect după gratii

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern, care era la curent cu acest caz încă dinaintea atacului terorist de vineri, a declarat că procurorii au epuizat căile legale de a-l ține pe suspect după gratii.

Ea a precizat că, în timpul detenției, acesta i-a atacat pe ofițerii din închisoare.

După eliberare, sri lankezul a fost sub supraveghere constantă, efort care a necesitat efortul a până la 30 de polițiști în același timp.

Ardern a fost informată în lunile iulie și august despre amenințarea pe care o ridică suspectul de două ori înainte de atacul din 3 septembrie.

×
Subiecte în articol: New Lynn ISIS atac terorist
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close