Antena 3 CNN International News Numire-surpriză la Phenian, în imediata apropiere a lui Kim Jong-un

Numire-surpriză la Phenian, în imediata apropiere a lui Kim Jong-un

În cercul restrâns de lideri cu funcții înalte din imediata apropiere a liderului nord-coreean Kim Jong-un a intrat un membru proeminent, relatează presa internațională.

Numire-surpriză la Phenian, în imediata apropiere a lui Kim Jong-un
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    30 Sep 2021   •   09:18

Este vorba despre Kim Yo Jong, sora mai tânără a lui Kim Jong-un.

Conform unui anunț făcut de presa de stat de la Phenian, Kim Yo Jong a devenit membru în Comisia pentru Afacerile Statului, organul de conducere în fruntea căruia se află fratele său.

Kim Yo Jong (foto interior) se număra deja printre cele mai importante figuri politice de la Phenian.

Ea era un consilier de top al lui Kim Jong-un, însă un mandat în Comisia pentru Afacerile Statului este cea mai înaltă poziție deținută de Kim Yo Jong până în prezent.

Alte șapte persoane au fost promovate odată cu sora lui Kim Jong-un, ca parte a efortului de a remania organismul de conducere menționat.

Kim Yo Jong este singura femeie între cei promovați.

Kim Jong-un remaniază galeria de colaboratori apropiați 

Nouă membri ai Comisiei au fost pensionați sau retrogradați, inclusiv Pak Pong Ju, 82 de ani, veteranul politicii economice nord-coreene în ultimul deceniu.

Între cei retrogradați se numără și Ri Pyong Chol, conducătorul programului de înarmare nord-coreean și comandantul militar cu funcția cea mai înaltă.

Acesta a fost înlocuit cu generalul Pak Jong Chon, care a supervizat dezvoltarea noilor arme nord-coreene.

Pak a fost răspunzător de testul cu rachetă hipersonică de săptămâna aceasta, efectuat exact în timpul în care ambasadorul nord-coreean la ONU clama dreptul acestei țări de  a se înarma.

Presa de la Phenian susține că noua armă a regimului este capabilă să transporte încărcături nucleare.

Sora lui Kim Jong-un este în mod neoficial "cabinetul 2" de la Phenian

Promovarea în comisia decizională centrală din Coreea de Nord îi consfințește sorei mai tinere a lui Kim rolul în conducerea țării.

Este considerată drept unul dintre cei mai de încredere și mai puternici confidenți ai liderului suprem de la Phenian.

Serviciul Național de Informații din Coreea de Sud o considera anul trecut pe Kim Yo Jong drept persoana care este efectiv "numărul 2 la conducere", în pofida statutului oficial neclar.

În calitate de propagandist-șef al regimului, ea s-a aflat în fruntea delegației nord-coreeane la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018, desfășurate la Pyeongchang, în Coreea de Sud.

Kim Yo Jong, prezentă în momente-cheie ale activității fratelui său

Acolo, Kim Yo Jong s-a întâlnit cu președintele sud-coreean Moon Jae-In și se consideră că ar fi contribuit la preparativele pentru primul summit între liderii de la Phenian și de la Seul.

De asemenea, Kim Yo Jong s-a aflat în Singapore în 2018, când Kim Jong-un s-a întâlnit cu președintele SUA de la momentul respectiv, Donald Trump.

Agenția de informații sud-coreeană i-a informat pe decidenții de la Seul că sora lui Kim Jong-un a fost însărcinată cu relațiile Phenianului cu Statele Unite și Coreea de Sud.

Mai recent, în calitate de director în Comitetul Central al Partidului Muncitorilor din Coreea, Kim Yo Jong a făcut declarații dure în legătură cu relațiile între Nord și Sud, dar și în legătură cu noua administrație de la Casa Albă și a apărat programul militar balistic al Phenianului.

×
Subiecte în articol: Kim Jong Un Kim Yo Jong
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close