Antena 3 CNN International News O femeie a devenit prima persoană transexuală care va participa la Jocurile Olimpice

O femeie a devenit prima persoană transexuală care va participa la Jocurile Olimpice

O femeie din Noua Zeelandă a devenit astăzi prima persoană transgender asumată care va participa la Jocurile Olimpice. Ea va concura la proba de haltere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020.

O femeie a devenit prima persoană transexuală care va participa la Jocurile Olimpice
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    21 Iun 2021   •   12:17

Laurel Hubbard va participa la categoria feminină de 87 de kilograme, potrivit comunicatului publicat de Comitetul Olimpic din Noua Zeelandă, care a anunțat tot astăzi și ceilalți patru membri ai echipei de haltere.

Hubbard, în vârstă de 43 de ani, a devenit eligibilă în luna mai pentru Jocurile Olimpice (reprogramate) de la Tokyo, după ce o modificare a regulamentului i-a garantat efectiv un loc în categoria super-grea, a raportat Reuters, la acea vreme.

Această premieră vine după o revenire remarcabilă pe care a avut-o în urma unei accidentări din 2018.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Sunt recunoscătoare pentru bunătatea și sprijinul care mi-au fost oferite de atât de mulți neo-zeelandezi", a declarat Hubbard.

"Când mi-am rupt brațul la Jocurile Commonwealth-ului acum trei ani, am fost sfătuită să îmi închei cariera. Dar sprijinul vostru și încurajările voastre și aroha (n.r. "iubire" în maori, limba indigenilor din Noua Zeelandă) voastră m-au purtat prin întuneric", a continuat aceasta.

Halterofilia a fost supusă unei dezbateri aprinse în opinia publică globală

În timp ce Noua Zeelandă nu pare să țină cont de cutumele care au dus la limitarea drepturilor sportivilor transgender până în ziua de astăzi, un număr semnificativ de state americane, dar și din întreaga lume, iau în considerare legislația care ar împiedica femeile și fetele transgender să participe la categoriile sportive feminine.

Participarea lui Hubbard la categoriile feminine a atras controverse și înainte - în 2018, federația australiană de haltere a încercat să o împiedice să concureze la Jocurile Commonwealth-ului, dar organizatorii au respins această mișcare.

Și în mai, după ce Hubbard a devenit eligibilă, halterofila belgiană Anna Vanbellinghen a declarat pentru un site de știri sportive că situația este „nedreaptă” și a catalogat calificarea adversarei ei drept „o glumă proastă”.

Hubbard a concurat la concursuri de haltere masculine, înainte de tranziția din 2013. Ea a fost eligibilă pentru a concura la olimpiadă încă din 2015, când organizatorii au emis noi reguli care permit sportivilor transgender să concureze.

Una dintre condițiile impuse în regulament este ca nivelurile de testosteron să fie sub 10 nanomoli pe litru pentru cu cel puțin 12 luni înainte de prima lor competiție, potrivit Reuters.

"Recunoaștem că identitatea de gen în sport este o problemă extrem de sensibilă și complexă care necesită un echilibru al drepturilor omului și echitate pe terenul de joc", a declarat Kereyn Smith, CEO al Comitetului Olimpic din Noua Zeelandă, în urma anunțului de calificare al halterofilei.

„Ne-am angajat să sprijinim toți sportivii eligibili din Noua Zeelandă și să le asigurăm bunăstarea mentală și fizică, împreună cu nevoile lor de înaltă performanță ”, a mai declarat Kereyn Smith.

×
Subiecte în articol: Tokyo
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close