Antena 3 CNN International News Pilotul din cel mai recent incident cu un avion Boeing rupe tăcerea: "Am pierdut controlul!" | Un martor ostil companiei americane, găsit mort în parcare

Pilotul din cel mai recent incident cu un avion Boeing rupe tăcerea: "Am pierdut controlul!" | Un martor ostil companiei americane, găsit mort în parcare

Două noi incidente grave toarnă gaz pe foc în scandalurile din jurul companiei americane Boeing, care s-au extins în ultimii ani și au expus gravele probleme de siguranță ale aeronavelor fabricate sub acest brand.

Pilotul din cel mai recent incident cu un avion Boeing rupe tăcerea: "Am pierdut controlul!" | Un martor ostil companiei americane, găsit mort în parcare
Sursa foto: hepta / Zuma Press / K.C. Alfred
de Adrian Iclozan    |    12 Mar 2024   •   12:34

Presa internațională relatează că pilotul unui zbor terifiant din Australia spre Noua Zeelandă le-a spus celor de la bord că a pierdut temporar controlul aeronavei Boeing 787-9 Dreamliner după ce instrumentele de la bord au cedat.

Mărturia este consemnată de CNN, care îl citează pe un pasager al cursei 800 LATAM Airlines pe ruta Sydney - Auckland.

Brian Jokat a descris "momentul îngrozitor" în care a fost trezit din somn în timp ce avionul "a căzut instantaneu aproximativ 500 de picioare" (cca 150 de metri, n.r.).

"Am deschis ochii și am văzut că mai multe persoane erau 'lipite' de plafonul aparatului. Ulterior, au căzut pe podea. Și atunci mi-am dat seama că nu sunt într-un film, ci că este ceva real", a declarat Jokat în emisiunea jurnalistei Erin Burnett de la CNN.

După ce a aterizat în Auckland, pilotul a verificat pasagerii și a explicat că a pierdut temporar controlul avionului.

"L-am abordat imediat și l-am întrebat: 'Ce a fost asta?'. Iar el a recunoscut deschis: 'Am pierdut controlul avionului. Aparatele nu au mai funcționat'. A spus că pentru un interval scurt de timp, nu a putut controla nimic și atunci avionul s-a comportat așa cum s-a comportat. Apoi a arătat că instrumentele și-au revenit, iar avionul, pur și simplu, s-a reangajat în modul său normal de zbor. Și nu a avut nicio problemă nici înainte, nici după aceea, ci doar în acel moment", a continuat relatarea făcută de acest martor pentru CNN.

"Oamenii țipau și plângeau. A fost un haos generalizat pentru câteva secunde scurte. În mod clar, a existat un moment în mintea mea în care m-am resemnat la faptul că ăsta ar putea fi sfârșitul", a încheiat Brian Jokat.

50 de răniți în ultimul incident cu o aeronavă Boeing

LATAM Airlines, companie operată de Chile, a comunicat că zborul 800 "a avut un eveniment tehnic în zbor, care a determinat o mișcare puternică" a aparatului.

Într-o declarație pentru CNN, marți, Boeing a declarat că "lucrează pentru a aduna mai multe informații despre zborul 800 și va oferi orice sprijin necesar" companiei sud-americane.

Aproximativ 50 de persoane au fost rănite în incidentul de la începutul acestei săptămâni, iar o persoană a fost transportată la spital în stare gravă, după aterizarea la Auckland.

Noul incident vine într-un moment tensionat pentru Boeing.

Scandalurile Boeing: goana după profit s-a făcut cu derogări de la siguranță și calitate

Producătorul american s-a confruntat cu critici dure pentru o serie de probleme în ultimii ani.

Mulți critici au acuzat faptul că, în ultimele decenii, compania s-a concentrat pe rezultatele financiare, în detrimentul siguranței și calității aeronavelor sale.

Presa internațională a relatat la vremea respectivă moartea a 346 de oameni după prăbușirea zborurilor Lion Air Flight 610 la 29 octombrie 2018 și Ethiopian Airlines Flight 302 la martie 2019.

Ancheta a stabilit că accidentele s-au produs ca urmare a unui defect de proiectare, iar autoritățile aviatice au ordonat ca aparatele impilcate, de tipul Boeing 737 Max, să fie reținute la sol timp de aproape 20 de luni.

În ianuarie anul acesta, panoul unei uși de pe un alt aparat 737 Max a cedat în timpul unui zbor al companiei Alaska Airlines. Aeronava s-a depresurizat în aer dar, în mod aproape miraculos, nu au existat victime.

Boeing, păsuită până la finele lui mai 2024 de autoritățile americane de siguranță a zborurilor

În februarie, Administrația Federală a Aviației (FAA) din Statele Unite a semnalat probleme de siguranță legate de sistemele anti-îngheț ale motoarelor de pe 737 Max și de pe modelul mai mare 787 Dreamliner.

FAA a decis să permită în continuare zborul ambelor modele de avioane, în ciuda problemelor potențiale.

Agenția americană de siguranță în domeniul aviației civile a anunțat, luni, că a acordat companiei Boeing timp până la sfârșitul lunii mai pentru a elabora un plan de remediere a problemelor identificate într-un audit federal și în alte analize.

Acestea includ un raport separat al unui grup de experți, care a stabilit că lucrătorii Boeing se tem de represalii dacă raportează probleme de siguranță.

Un fost angajat la Boeing, care a depus mărturie împotriva companiei, găsit mort în parcare. Poliția spune că s-ar fi sinucis

Un denunțător care a semnalat probleme de siguranță și de control al calității pe linia de producție a companiei Boeing a fost găsit mort, sâmbăta trecută.

Decesul a fost confirmat de autoritățile din statul american Carolina de Sud.

John Barnett, în vârstă de 62 de ani, a murit vineri, aparent din cauza unei răni auto-provocate, a declarat Biroul medicului legist din comitatul Charleston. 

Barnett a fost găsit în camionul din parcarea hotelului său.

Fost angajat timp de 32 de ani la Boeing, acest bărbat a susținut în 2019 că angajații suprasolicitați de la fabrica din Carolina de Sud montau frecvent piese de calitate inferioară pe avioane și raportau, în același timp, că una din patru măști de oxigen de la bordul avioanelor ar putea să nu funcționeze corect în caz de nevoie.

Boeing, după moartea denunțătorului: "Gândurile noastre se îndreaptă către familia sa"

Boeing a negat acuzațiile lui Barnett, dar o investigație ulterioară a FAA a confirmat unele dintre aspectele sesizate de fostul angajat.

Un raport a constatat că peste 50 de piese "neconforme" nu au putut fi urmărite în evidențele birocratice și că "s-au pierdut" în sistemul companiei.

Barnett se afla în Charleston pentru a fi interogat de autorități în cadrul unui proces de lungă durată împotriva companiei.

The Hill, care relatează acest caz, precizează că dezvăluirile fostului angajat nu au legătură cu problemele la aparatele 737 Max sau cu fabrica din Washington implicată în ultimele scandaluri.

Cu privire la moartea lui John Barnett, Boeing a declarat: "Suntem întristați de decesul lui, iar gândurile noastre se îndreaptă către familia și prietenii săi".

Surse: CNN, The Hill

Foto: Aparat Boeing 767 operat de compania LATAM Airlines

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close