Antena 3 CNN International News El este Stanislav, comandandul rus de submarin asasinat în timp ce alerga în parc. Ar fi fost urmărit cu o aplicație instalată pe telefon iar moartea lui a fost comentată de serviciile secrete ucrainene

El este Stanislav, comandandul rus de submarin asasinat în timp ce alerga în parc. Ar fi fost urmărit cu o aplicație instalată pe telefon iar moartea lui a fost comentată de serviciile secrete ucrainene

Un comandant rus de submarin a fost împușcat mortal în orașul Krasnodar în timp ce făcea jogging, iar primele indicii publicate de presa de la Moscova arată că victima ar fi fost urmărită prin intermediul unei aplicații pentru telefonul mobil.

El este Stanislav, comandandul rus de submarin asasinat în timp ce alerga în parc. Ar fi fost urmărit cu o aplicație instalată pe telefon iar moartea lui a fost comentată de serviciile secrete ucrainene
Sursa foto: Kyiv Post / Telegram
de Adrian Iclozan    |    12 Iul 2023   •   13:18

Stanislav Rîjițky a fost ucis luni într-un parc din oraș.

El ar fi folosit aplicația Strava, populară printre alergătorii și cicliștii din Rusia. Aplicația permite monitorizarea mișcărilor, dar reține și traseele utilizatorului pentru ciclism sau jogging.

Un cont cu numele lui Rîjițky pe aplicația menționată precizează rutele de alergare ale ofițerului rus și include parcul unde acesta a fost împușcat mortal, luni dimineață. 

Acest profil mai arată că militarul rus obișnuia să facă alergări, în trecut, la Sevastopol, unde se află baza flotei militare ruse din Marea Neagră.

Citește și: Un general rus a fost "vizitat cu precizie" de o rachetă britanică "Storm Shadow"

CNN menționează că nu a putut confirma în mod independent autenticitate contului Strava pe numele lui Rîjițki, dar adaugă că acest profil conține mai multe fotografii ale bărbatului ucis.

Comitetul de Investigații din Rusia a anunțat pe Telegram că a fost reținut un suspect în legătură cu uciderea comandantului de submarin.

Conform sursei citate, este vorba de un bărbat în posesia căruia a fost găsit un pistol cu amortizor, "cu ajutorul căruia, probabil, a fost comisă crima".

Portalul rus Țargrad a relatat că atacatorul "a planificat crima atât de minuțios, încât momentul atacului nu apare pe nicio cameră de supraveghere".

"Ucigașul a așteptat în parcul din apropierea complexului sportiv 'Olympus', unde Rîjițky făcea în mod regulat alergări matinale. Bărbatul a murit pe loc, iar trăgătorul este în libertate", spune o primă relatare a publicației citate.

Moartea comandantului de submarin Stanislav, relatată pe larg de Serviciul militar ucrainean de informații

Serviciul de informații al Ministerului Apărării din Ucraina a dezvăluit cum ar fi fost împușcat Stanislav Rîjițky, într-o prezentare neobișnuit de detaliată pe Telegram.

Serviciul ucrainean nu și-a asumat în mod explicit responsabilitatea pentru moartea comandantului rus, remarcă CNN.

"Ofițerul submarinist făcea jogging în parcul 'A 30-a aniversare a Victoriei' din Krasnodar. În jurul orei 6 dimineața, el a fost împușcat de șapte ori cu un pistol Makarov. Ca urmare a rănilor provocate de împușcături, Rîjițky a murit pe loc. Din cauza ploii abundente, parcul era pustiu, astfel că nu au existat martori care să poată oferi detalii sau să îl identifice pe atacator", se arată într-o declarație a serviciului militar de informații ucrainean.

Conform sursei militare ucrainene, Rîjițki s-a aflat la comandata unul dintre submarinele rusești de clasa Kilo din flota Mării Negre.

O astfel de navă este capabilă să lanseze rachete de croazieră Kalibr.

Atacurile cu rachete lansate de pe submarine s-au numărat printre cele mai distructive lovituri efectuate asupra orașelor ucrainene, de la începutul invaziei ruse.

În urma unui astfel de atac, care a avut loc în urmă cu un an în orașul Vinnîțea din centrul țării, au fost ucise zeci de persoane, inclusiv trei copii.

O declarație ulterioară a Departamentului de comunicare strategică al forțelor armate ucrainene a încercat să corecteze impresia că ofițerul rus ar fi fost ucis la comanda Kievului și a sugerat că Rîjițki ar fi fost ucis chiar de "oamenii lui", pentru că ar fi refuzat să execute ordinele de a bombarda ținte civile.

Familia comandantului ucis susține că acesta nu a participat la războiul din Ucraina

Canalul rusesc "Baza" relatează că familia lui Rîjițki susține că acesta "nu a participat la războiul din Ucraina în niciun fel" și că ofițerul ar fi cerut oficial să părăsească forțele armate ruse în 2021.

El ar fi părăsit definitiv armata în august 2022, după care ar fi obținut un loc de muncă în administrația din Krasnodar.

Părinții lui Rîjițki au declarat că au vorbit cu fiul lor cu o zi înainte ca acesta să fie ucis și că bărbatul era "într-o dispoziție excelentă", conform celor relatate de publicația rusă Izvestia.

Sursa: CNN

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close