Antena 3 CNN International News Veste proastă pentru Ucraina: Joe Biden a spus nu!

Veste proastă pentru Ucraina: Joe Biden a spus nu!

Demersurile menite să deschidă ușa NATO pentru Ucraina au primit o lovitură exact din direcția celui mai important aliat militar al Kievului.

Veste proastă pentru Ucraina: Joe Biden a spus nu!
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Iun 2023   •   21:08

Președintele american Joe Biden a fost întrebat dacă ar diminua obstacolele în calea aderării Ucrainei la NATO și a răspuns cu un "nu" categoric.

"Nu. Pentru că trebuie să îndeplinească aceleași standarde. Așa că nu voi ușura (aceste bariere)", a declarat Biden, sâmbătă, înainte de plecarea sa la Philadelphia pentru primul eveniment oficial din campania sa vizând realegerea în funcția prezidențială. 

"Cred că (ucrainenii) au făcut tot ceea ce ține de demonstrarea capacității de coordonare militară, dar există o problemă: este sistemul lor sigur? Este necorupt? Respectă standardele pe care le respectă toată lumea, toate celelalte națiuni din NATO? Eu cred că o vor face. Cred că pot să o facă. Dar nu se întâmplă automat", a spus el.

Citește și: Vladimir Putin, aplaudat când înjură NATO. "Să-i ..., cum se spune în popor!"

CNN a relatat anterior că Biden și echipa sa discută cu partenerii din NATO cu privire la modul și momentul în care Ucraina ar putea adera la Alianță.

Este o dezbatere care ar putea dezvălui tensiuni în cadrul NATO, înainte de summitul-cheie care va avea loc luna viitoare în Lituania, la Vilnius.

CNN a relatat, citând o sursă familiară cu situația, că președintele american ar fi de acord cu eliminarea unuia dintre "obstacolele" din calea aderării Ucrainei la NATO.

CNN: Stoltenberg i-a propus lui Biden eliminarea MAP în cazul Ucrainei

Este vorba despre Planul de Acțiune în vederea dobândirii calității de Membru (MAP, Membership Action Plan).

MAP, definit drept "programul de consiliere, asistență și sprijin practic adaptat la nevoile individuale ale țărilor care doresc să adere la Alianță", reprezintă un proces pe care alte națiuni, inclusiv România, au fost obligate să îl parcurgă pentru a adera la NATO.

Eliminarea MAP ar facilita aderarea Ucrainei la alianța defensivă.

Inițiativa aparține Secretarului General Jens Stoltenberg și a fost discutată atunci când acesta s-a întâlnit cu Joe Biden la Washington, la începutul acestei săptămâni, a precizat sursa citată de CNN. 

×
Subiecte în articol: Ucraina Joe Biden MAP
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close