Antena3.ro LIVE. Despre vinurile românești și cum s-au reîntors triumfătoare pe piață cu Livia Gîrboiu și Maria Coman

de Maria Coman    |    21 Ian 2021   •   15:02
Antena3.ro LIVE. Despre vinurile românești și cum s-au reîntors triumfătoare pe piață cu Livia Gîrboiu și Maria Coman Exclusiv online

Eu pe cand eram mai mica nu mai beam vin romanesc pentru ca mi se facea rau. Dar rau, real. Nu de la cantitate, pe cuvant.

Ma rog, a trecut timpul, iar in ultimii ani s au intors si vinurile romanesti in viata mea. N-o sa va povestesc care si cum, ca nu sunt deloc vreun guru in domeniu, dar maine, la ora 15.00, la Antena3.ro LIVE, vine Livia Gîrboiu, sa vorbim despre vinurile romanesti in general, despre cum s-au reintors ele triumfatoare pe piata, despre afaceri de familie, pentru ca vinurile sunt adesea afaceri de familie, despre traditii si produse romanesti.

"Ne-am orientat catre on-line si tinand cont de actalul context pandemic, eu ma declar multumita.

Chiar daca au muncit de acasa, oamenii s-au relaxat.

Avem o crama. Noi, familia Girboiu, avem cereale, un teren si a fost o oportunitate. 

Tata a fost vizionar, a fost printre primii din Vrancea care s-a ocupat de afacere si a vrut sa faca vinul de calitate.

Totul a luat nastere in 2015, atunci cand a fost achizitia, apoi ne-am apucat de treaba.

Multe vii sunt in paragina la noi, oamenii nu vor nici sa le ingrijeasca, nici sa le vanda. Eu nu inteleg mentalitatea.

Am pornit cu 50 de hectare, am ajuns la 250, acum avem in plan sa micsoram la 170 ha.

Cum au aparut pe piata

Am replantat anumite soiuri, unele nu sunt excelente, dar noi vrem excelenta. Ce nu se preteaza ope terenul nostru replantam. Vrem sa ne punem amprenta pe ce insemna Dumbravesti, Vrancea. Vrem calitate, imagine.

Primul vin l-am avut in 2009, apoi am cautat distributori, hipermaketurile, ca nu ai cum sa lucrezi fara ele. Pentru noi, cel mai important moment a fost criza din 2009. Ca cei mari nu mai puteau, iar noi, cei mici, am reusit sa intram pe piata.

Ca studii, eu am facut marketing, apoi studii pe vinuri, sunt degustator.

Cum stii ca un vin e bun

E foarte personal, ce-mi place mie e posibil sa nu-ti placa tie. Eu am invatat oamenii sa citeasca eticheta, sa stie soiuri. Pentru un vin moale, usor, alegeti Feteasca neagra, Merlot.

Consumatorul trebuie sa aiba cateva cunostinte inainte de a alege un vin, dar trebuie sa testeze.

Cum se face vinul rose

Mitul ca se amesteca soiul alb cu rosu nu e adevarat. Vinul rose se obţine din vin rosu.

Se preseaza, se fermenteaza si are maceratia alta, i se extrage pigmentul, apoi procedeul e ca la vinul alb.

Care sunt avantajele Romaniei pe piata vinului

Unul din avantajele Romaniei sunt soiurile locale, cu un potential mare, soiuri unice.

Sarba la noi e soi unic, nu se aseamana cu nimic. 

Se pune zahar in vin?

Noi avem si magazin de desfacere la care lucram. Nu ai voie sa pui zahar in vin, decat in ani foarte prosti, cand strugurii nu a avut timp sa se matureze. In rest, nu. 

Noi avem problemele cu alcool prea mare, nu prea mic.

Vinul din pastile, un mit

Pastile miraculoase pe care le pui in pahar si a iesit vinul eu nu cred. E un mit.

Suntem primii din Romania care am facut spumant din Feteasca neagra.

In strainate, tocmai urmeaza sa trimitem in Rusia. Anul trecut, am dat drumul si la SUA, in rest foarte multi parteneri in Europa, Polonia, Belgia, Austria, Italia.

Noi vrem sa avem stabilitate, ca acum nu avem.

Vrem un bussines de familie pe care sa-l ducem din generatie in generatie", a spus Livia Gîrboiu.

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close