Antena 3 CNN Life Motivul pentru care e bine să pui lapte în ceai. Dr. Mihaela Bilic: Unele combinații alimentare par curioase, dar în spatele lor se ascunde o explicaţie reală

Motivul pentru care e bine să pui lapte în ceai. Dr. Mihaela Bilic: Unele combinații alimentare par curioase, dar în spatele lor se ascunde o explicaţie reală

Unele combinaţii alimentare par bizare la prima vedere, însă în spatele lor se ascunde, de cele mai multe ori, o explicaţie medicală. Aşa se întâmplă de exemplu cu ceaiul negru băut cu lapte.

Motivul pentru care e bine să pui lapte în ceai. Dr. Mihaela Bilic: Unele combinații alimentare par curioase, dar în spatele lor se ascunde o explicaţie reală
Sursa foto: Colaj Instagram/Pixabay
de Georgiana Adam    |    27 Ian 2021   •   09:55

Englezii au obiceiul de a adăuga lapte în ceai. La prima vedere, poate părea ciudat. E vorba însă de ceaiul negru, iar nutriţioniştii spun că e indicat chiar să facem acest lucru, pentru ca să nu se blochete absorbţia fierului în organism.

"Argumentele din spatele obiceiurilor "De ce englezii pun lapte în ceai?" Ca să blocheze efectul taninurilor!

Dr. Mihaela Bilic: Întotdeauna în spatele unei tradiții se ascunde un argument nutrițional real

Unele obiceiuri sau combinații alimentare par curioase, însă întotdeauna în spatele unei tradiții se ascunde un argument nutrițional real. 

Taninurile sunt substanțe cu efect antioxidant prezente în ceai, cafea, fructele de culoare închisă și vinul roșu. În principiu ele au efecte benefice antioxidante, însă ceaiul negru are un inconvenient: blochează absorbția fierului. 

O ceașcă de ceai băută în timpul mesei scade cu 10-60% absorția de fier din alimente sau suplimente pe o perioadă de 45 minute.

Ceaiul negru este cel mai puternic inhibitor al absorbției fierului, efect pe care ceaiul verde sau cafeaua nu îl are.

Dr Bilic: Evitaţi să beţi ceai când mâncaţi carne, pește, ficat, legume verzi 

Cum putem scăpa de acest inconvenient? Punând lapte în ceai, după metoda englezească. Taninurile se vor lega de proteinele din lapte și în felul acesta fierul rămâne neafectat. 

Altă soluție ar fi să evităm să bem ceai atunci când consumăm produse bogate în fier: carne, pește, ficat, legume cu frunze verzi (spanac, pătrunjel)", a explicat medicul nutriţionist Mihaela Bilic, pe o reţea de socializare.
 

×
Subiecte în articol: mihaela bilic ceai lapte
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close