Antena 3 CNN Life Culinar Cum se decongelează corect şi sănătos carnea. Metoda clasică duce la dezvoltarea şi multiplicarea bacteriilor

Cum se decongelează corect şi sănătos carnea. Metoda clasică duce la dezvoltarea şi multiplicarea bacteriilor

Procesul de decongelare a cărnii este unul extrem de important, întrucât dacă nu este făcut corect, duce la dezvoltarea şi multiplicarea bacteriilor pe suprafaţa acesteia.

Cum se decongelează corect şi sănătos carnea. Metoda clasică duce la dezvoltarea şi multiplicarea bacteriilor
Sursa foto: Unsplash.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mar 2023   •   12:56

Pentru a nu permite dezvoltarea şi multiplicarea bacteriilor pe suprafaţa cărnii, aceasta trebuie dezgheţată şi consumată întotdeauna la temperaturi sigure.

O carne lăsată la temperaturi curpinse între 4 °C şi 60°C poate deveni extrem de toxică pentru organism. Astfel că, orice preparat din carne trebuie ţinut fie la temperaturi foarte ridicate, fie la temperaturi scăzute, sub 4 °C.

Temperatura optimă pentru congelarea cărnii este cuprinsă între -23°C şi -28°C. Acest interval de temperatură nu permite ca nutrienţii din carne să fie distruşi.

Pe de altă parte, dacă se doreşte depozitarea cărnii în frigider, temperatura acestuia trebuie să fie setată între 1 şi -2 °C.

Citeşte şi: "Cât a ajuns să coste un kilogram de urzici în piaţă. Plantele "bat" carnea"

Cum se decongelează corect şi sănătos carnea. Metoda clasică duce la dezvoltarea şi multiplicarea bacteriilor

Există trei metode corecte şi sigure pentru decongelarea cărnii: decongelarea în frigider, în apă rece şi în cuptorul cu microunde.

Decongelarea în frigider poate dura mai mult, însă procesul de dezgheţare se produce treptat, fără niciun risc de contaminare a cărnii cu bacterii, scrie doc.ro

Decongelarea în apă este cea mai rapidă metodă. În acest fel, carnea se dezgheaţă rapid, corect şi sigur, fără ca aceasta să fie expusă riscului de multiplicare bacteriană.

Cât despre decongelarea la cuptorul cu microunde, ei bine, aceasta este sigură şi corectă atât timp cât carnea este gătită imediat după ce s-a produs decongelarea totală a acesteia.

La decongelarea în apă trebuie menţionat faptul că, carnea trebuie învelită într-o folie de plastic şi apoi introdusă în bolul cu apă rece.

Cea mai la îndemână metodă este decongelarea cărnii în apă fierbinte. Această metodă este extrem de periculoasă pentru sănătate. Temperaturile crescute favorizează dezvoltarea şi multiplicarea bacteriană, ceea ce înseamnă o sănătate pusă în pericol.

×
Subiecte în articol: carne decongelare bacterii nutrienţi
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close