Antena 3 CNN Life Cum crești eficiența centralelor termice pe lemne și peleți

Cum crești eficiența centralelor termice pe lemne și peleți

Centralele termice care folosesc combustibili solizi, lemn, peleți sau brichete sunt o modalitate practică de încălzire a locuințelor din zonele care nu sunt racordate la rețeaua de gaze

Cum crești eficiența centralelor termice pe lemne și peleți
Sursa foto: Shutterstock.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Ian 2023   •   11:53

Având un randament ridicat, acestea pot oferi în același timp și apă caldă menajeră. Există câteva condiții de care trebuie să se țină seama în timpul utilizării, pentru ca eficiența lor să fie maximă.

Asigurarea unui tiraj bun

Una dintre principalele condiții pentru a crește la maximum eficiența unei centrale termice este arderea completă a materialelor combustibile, iar pentru aceasta este necesar ca în vatra centralei să existe un flux constant de aer care să întrețină flacăra. Acesta se poate obține reglând ușa secundară a centralei, concomitent cu o calibrare corectă a cosului de fum.

Eficiența centralei este maximă atunci când diametrul și înălțimea coșului de fum sunt în acord perfect cu parametrii ideali de funcționare. Un coș de fum cu un diametru necorespunzător va duce la evacuarea dificilă a gazelor de ardere, ceea ce va bloca arderea, în timp ce un coș cu un diametru prea mare va antrena un consum mare de combustibil, dar cu o eficiență termică redusă, mare parte din căldura degajată pierzându-se pe coș.

La fel de importantă este și înălțimea coșului de fum, de aceasta depinzând efectiv tirajul aerului din centrală. Un coș prea înalt va accelera arderea, producând temperaturi prea ridicate, în timp ce un coș prea scurt va sufoca flacăra.

Izolație eficientă, materiale adecvate

Luând în calcul faptul că centralele termice care utilizează combustibil solid sunt amplasate în exteriorul casei, în camera tehnică, o bună izolație a conductelor este în măsură să sporească eficiența centralei.

La fel de importantă este și izolația coșului de fum. Rolul acesteia este, pe de o parte, de a preveni formarea condensului, pe de alta, de a proteja efectiv materialele din care este realizat coșul de variațiile mari de temperatură, evitând formarea de fisuri. Este bine de știut că temperatura unui coș de fum poate ajunge la peste 150 de grade Celsius în partea sa inferioară și la 50-60 de grade în partea superioară, atunci când centrala funcționează și foarte repede la temperatura mediului exterior, dacă flacăra din centrală este stinsă.

O soluție practică este amplasarea coșului lipit de unul din pereții exteriori casei, pentru a se menține cald și atunci când nu este flacără în centrală. Izolarea coșului se face utilizând doar vată de sticlă pentru că este stabilă la temperaturi înalte și ignifugă.

Materialele pentru construcția coșului de fum sunt special destinate acestui scop. Cea mai bună alegere este cărămida șamotată cu formă specială și tuburile corect calibrate din inox cu perete dublu. Nu omite gurile de vizitare care oferă posibilitatea unei curățări ușoare a coșului de fiecare dacă când este necesar.

Calitatea combustibilului

Randamentul centralelor care ard combustibili solizi depinde în foarte mare măsură de calitatea și de gradul de umiditate al acestora. Randamentul termic va fi ridicat atunci când lemnul, peleții sau brichetele sunt foarte bine uscate. Un combustibil umed, de slabă calitate va avea o putere calorică mult redusă, chiar dacă, în fapt, materialele sunt de bună calitate.

Centrala va avea un randament corect și stabil atunci când este corect întreținută și curățată. Operația de curățare trebuie realizată periodic, atât pentru a permite un bun transfer termic, cât și pentru a preveni aprinderile accidentale. Depunerile de gudron scad eficiența și pot duce la aprinderi accidentale, deosebit de periculoase.

Este bine de știut că există diferențe importante între coșurile de fum pentru centrale care funcționează pe combustibili solizi și cele pe gaz. Temperatura gazelor de ardere variază în funcție de tipul centralei, de puterea calorică a combustibilului, iar materialele din care este realizat coșul de fum trebuie adaptate în funcție de aceste caracteristici.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close