Antena 3 CNN Life Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă în 7 pași

Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă în 7 pași

Spargerea ouălor în timpul fierberii este o problemă comună și frustrantă în același timp. În special în această perioadă a Paștelui când ne dorim să avem ouă roșii perfecte.

Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă în 7 pași
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    13 Apr 2023   •   09:32

Acesta este și motivul pentru care venim în ajutorul dumneavoastră cu câteva mici secrete care vă pot ajuta să aveți ouă colorate intacte, fără prea mult efort.  

Ouăle să fie la temperatura camerei 

Majoritatea oamenilor păstrează ouăle în frigider, scoțându-le chiar când urmează să le gătească. Este important însă să le aduceți mai întâi la temperatura camerei și apoi să le folosiți! Dacă puneți ouăle reci direct în apa fierbinte pentru fierbere, există șanse mari ca acestea să crape. Acest lucru se datorează faptului că gazele se încălzesc și se dilată în interiorul cojii, crescând presiunea, provocând astfel crăparea lor. 

Adăugarea unei lingurițe de sare

Doar o linguriță de sare poate împiedica ouăle să se spargă în timpul procesului de fierbere. Umpleți o oală cu apă, puneți-o pe foc și amestecați în ea o linguriță de sare. Când apa ajunge la punctul de fierbere, puneți ușor ouăle în oală și fierbeți-le timp de 10 minute pentru a obține gălbenușul perfect fiert. 

Citește și: Cum să prepari un cozonac delicios, după rețeta lui Florin Dumitrescu

Nu le înghesuiți  

Nu adăugați prea multe ouă în oală în timp ce le fierbeți. Ouăle nu trebuie să se atingă sau să se ciocnească unele de altele în timp ce apa este în clocot. Dacă folosiți o oală mică, nu fierbeți mai mult de 3-4 ouă odată. Dacă fierbeți mai multe ouă, utilizați o oală mai mare în acest scop sau fierbeți în mai multe tranșe pentru a preveni supraaglomerarea. 

Trucul oțetului 

Trucul oțetului este una dintre cele mai simple și mai eficiente moduri de a preveni crăparea ouălor. Nu uitați să folosiți o linguriță de oțet pentru fiecare ou! Umpleți o oală cu apă și adăugați oțet în funcție de numărul de ouă pe care le fierbeți. Puneți oala pe foc și fierbeți ouăle. Adăugarea de oțet în apă ajută proteinele din albușul de ou să se coaguleze mai repede, ceea ce duce la evitarea crăpării cojii ouălor, scrie indiatimes.com.

Modul corect de a fierbe ouăle 

Umpleți o oală pe jumătate cu apă și puneți-o pe foc. 

Adăugați sare sau oțet și lăsați apa să atingă punctul de fierbere. 

Asigurați-vă că ouăle sunt la temperatura camerei și că nu supraaglomerați oala. 

Puneți ouăle ușor în oală și acoperiți cu un capac. 

Lăsați ouăle la fiert 6 minute dacă doriți un gălbenuș moale, 8 minute dacă doriți un gălbenuș mediu fiert și aproximativ 10-12 minute pentru a obține un gălbenuș perfect fiert. 

Țineți flacăra la mediu în timp ce apa fierbe. 

Transferați rapid ouăle într-un vas cu apă rece și lăsați-le la răcit aproximativ 3-4 minute. 

”Puțină sare adăugată în apa în care fierbem ouă contribuie substanțial la prevenirea spargerii și curgerii acestora în momentul fierberii.

O explicație științifică a acestui fenomen este că sarea reglează presiunea osmotică din apa de fierbere împiedicând astfel pătrunderea unei cantități mari de apă în interiorul oului care să ducă în final la spargerea cojii.

Așadar, ca să obținem ouă fierte cu coaja și conținutul intacte, le vom asezona cu puțină sare în momentul fierberii lor!”, a scris și Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare, pe o rețea socială. 

#ȘtiațiCă❓ Puțină sare adăugată în apa în care fierbem ouă contribuie subtanțial la prevenirea spargerii și curgerii...

Publicată de Știință cu sare și piper pe Duminică, 9 aprilie 2023

×
Subiecte în articol: oua paste
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close