Antena 3 CNN Life Cum să ne bucurăm de o digestie uşoară în vacanţă. Secretele unui concediu fără probleme digestive

Cum să ne bucurăm de o digestie uşoară în vacanţă. Secretele unui concediu fără probleme digestive

Atunci când pleacă de acasă, în deplasare cu serviciul sau în vacanță, unele persoane suferă de constipație. O constipație temporară numita "constipația călătorului". Schimbarea rutinei alimentare zilnice, cantitatea redusă de fibre la micul dejun, hidratarea incompletă, folosirea altei băi/toalete sunt doar câteva din motivele care produc acest tip de constipație.

Cum să ne bucurăm de o digestie uşoară în vacanţă. Secretele unui concediu fără probleme digestive
Sursa foto: Pixabay.com
de Laura Dinu    |    20 Iul 2020   •   09:25

Constipația este un simptom, nu o boala.  Ea este cauzată, de cele mai multe ori, de o dereglare în modul de funcționare a colonului. Obiceiurile normale legate de scaun pot varia foarte mult la oamenii sănătoși, între de 3 ori pe zi și de 3 ori pe săptămână. Constipația este un simptom care trebuie corectat. Ea trebuie, bineînțeles, tratată pentru a elimina sau măcar reduce disconfortul abdominal, precum și pentru a evita eventualele complicații. Constipația cronică netratată poate duce la probleme mai serioase cum ar fi hemoroizii sau blocarea parțială a colonului.

O dietă potrivită

Prima măsură împotriva constipației este o dietă bogată în fibre, care se găsesc în fructe și legume. Fibrele alimentare sunt o parte din anumite alimente care trec prin intestin și colon aproape nemodificate.  

Fibrele nedigerate mențin apa și păstrează scaunul moale și ușor deplasabil către rect.
Tărâtele reprezintă învelișul exterior al boabelor de cereale,  adică partea eliminată în procesul de prelucrare pentru obținerea făinei și este una din cele mai ieftine surse de fibre din alimentație.  Sunt lipsite de gust, dar o linguriță conține circa 2g de fibre dietetice, ceea ce reprezintă un supliment alimentar foarte recomandat.

Este posibil ca la început să provoace balonări, gaze sau chiar crampe abdominale, dar se recomandă folosirea în continuare a acestora, pentru că în 2-3 săptămâni scaunul va funcționa mai bine, iar aceste efecte neplăcute vor dispărea.

Recomandări

Fructe: prune, mere golden, kiwi, pere, pepene, smochine, cireșe, caise, nectarine.

Legume: fasole verde, galbenă, varză, spanac, conopidă, broccoli.

Cereale: fulgi de ovăz, secară, hrișcă.

Semințe: in.

Se recomandă ca mesele să fie regulate. Este foarte importantă existența micului dejun. De asemenea, se recomandă folosirea cu moderație a laxativelor și numai după indicațiile medicului

Dacă nu s-a obținut un scaun după 2-3 zile, este desigur recomandată folosirea unui supozitor cu glicerină sau chiar a unei clisme.

Exercițiile fizice zilnice sunt extrem de importante. Se recomandă, pe cat posibil, evitarea unor alimente și medicamente care favorizează constipația (bineînțeles, numai cu acordul medicului).

Hidratarea corespunzătoare

Este foarte important să se consume lichide împreună cu fibrele. Trebuie băute circa 8 pahare de apă pe zi, inclusiv câte unul înainte de fiecare masă.

Desigur că până la urmă fluidele nu pot asigura un scaun normal fără ajutorul celorlalte elemente menționate, pentru simplul motiv că intestinul subțire poate să absoarbă întreaga cantitate de fluid.  De aceea, fără contribuția fibrelor, simpla mărire a cantității de lichid consumat ar putea să ducă doar la mărirea cantității de urină eliminate.

Folosirea limitată a medicamentelor laxative, a supozitoarelor și a clismelor

Sunt de evitat laxativele puternice care conțin senna. Folosirea regulată a acestora poate da dependență și poate fi periculoasă pentru obiceiurile legate de scaun.  Această practică trebuie redusă treptat până când nu mai este deloc necesară.

Este foarte importantă menținerea unor obiceiuri regulate în ceea ce privește scaunul.  Se recomandă obținerea unui scaun la același moment în fiecare zi.  Activitatea colonului este mai accentuată după trezire dimineața sau după fiecare masă, deci necesitatea unui scaun este de obicei maximă după micul dejun.  

Este, de asemenea, important să se dea curs oricărei senzații de scaun, în niciun caz să nu amânăm mersul la toaletă pentru că între timp necesitatea respectivă poate dispărea.

Pe cat posibil, este de dorit să controlăm schimbările în rutina zilnică. Este bine ca în aceste perioade să avem la dispoziție fibre și supozitoare cu glicerină.

Și, nu în ultimul rând, exercițiile fizice regulate contribuie la îmbunătățirea mișcărilor mușchilor colonului, având consecințe cât se poate de pozitive asupra obiceiurilor legate de scaun.

×
Subiecte în articol: Lygia Alexandrescu
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close