Antena 3 CNN Life Dieta săptămânii cu Lygia Alexandrescu. Atenție la ”laptele” vegetal! Uneori vă poate face mai mult rău decât bine

Dieta săptămânii cu Lygia Alexandrescu. Atenție la ”laptele” vegetal! Uneori vă poate face mai mult rău decât bine

Lactatele naturale sunt recomandate în diete pentru un meniu echilibrat. Însă, în cazul în care nu le mai putem consuma din diverse motive, apare necesitatea înlocuirii acestora cu varianta vegetală. Cât de benefice sunt aceste băuturi vegetale pentru organism aflăm de la nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Dieta săptămânii cu Lygia Alexandrescu. Atenție la ”laptele” vegetal! Uneori vă poate face mai mult rău decât bine
de Laura Dinu    |    19 Apr 2021   •   09:08

Cu toții am crescut cu lactate, de vacă, de capră, de oaie. Și aceste lactate ne-au furnizat nutrienți esențiali de foarte bună calitate. Există însă motive diverse cum sunt perioadele de post, anumite diete medicale sau orientarea alimentară de tipul vegetarianismului, care exclud lactatele de origine animală. Și apare astfel necesitatea înlocuirii lactatelor clasice cu o varianta vegetală.

Când luam decizia de a înlocui laptele de vaca trebuie să fim conștienți de faptul că aceste variante vegetale nu oferă același profil nutrițional complex și, prin urmare, aportul de nutrienți cheie; proteine, vitamine și minerale este insuficient.

Atenție la ingrediente!

În plus, mare atenție la eticheta alimentara, multe alternative de lapte conțin aditivi precum stabilizatori, emulgatori, zahăr și arome. Și modul de ambalare al lactatelor vegetale constituie un criteriu important de alegere al acestora, cu implicații semnificative asupra sănătății consumatorilor.

Laptele de ovăz, preferat pentru aroma plăcuta de nucă, este gustos și reconfortant, făcându-l o alegere la îndemână pentru cafeaua și cerealele de la micul dejun. Deși ovăzul în forma lui originală vine cu o serie de beneficii pentru sănătate, laptele de ovăz are o compoziție nutrițională mult mai diluata: conține maximum 15% ovăz, nu conține calciu și este slab încărcat proteic. De știut, laptele de ovăz conține cantități mici de gluten, deci nu este potrivit pentru celiaci.

Nu are aceleași proprietăți nutritive ca laptele de vacă

Laptele de cocos are consistența delicioasă, cremoasă și densă a laptelui, ceea ce îl face o opțiune de dorit atât pentru cafea, cât și pentru smoothie-uri. Este important să stim că laptele de cocos este bogat în calorii și grăsimi saturate, fiind sărac în calciu și proteine.

Laptele de migdale si de caju au surse bune de grăsimi nesaturate, sănătoase, fibre, proteine vegetale și minerale. De obicei mai puțin de 10% din lapte este de fapt fabricat din migdale/caju, ingredientul principal fiind apa și de cele mai multe ori aditivi, precum uleiurile vegetale și zahărul.

Laptele de orez este ușor dulce la gust, nu conține lactoză și este potrivit pentru persoanele care suferă de boala celiaca, pentru vegetarieni și vegani. Cu toate acestea ideal este să se aleagă un lapte de orez care a fost îmbogățit cu calciu și proteine. De asemenea, trebuie remarcat faptul că laptele de orez nu este recomandat copiilor din cauza conținutului său scăzut de proteine și calciu.

Laptele de soia poate provoca tulburări digestive

Când vine vorba de laptele de soia, există îngrijorări legate de efectele acestuia asupra organismului, din cauza faptului că este bogat in izoflavone. Acești compuși naturali pot afecta receptorii de estrogen din organism și exista riscul apariției dezechilibratelor hormonale. Cu toate acestea, este o opțiune excelentă pentru cei cu intoleranță la lactoză, fiind în mod natural mai bogat în calciu decât alte tipuri de lapte vegetal.

Persoanele care suferă de sindromul de intestin iritabil pot constata că laptele de soia provoacă probleme digestive, datorita cantităților importante de galacto-oligozaharidă din boabele de soia. În schimb, laptele de soia care este fabricat din extract de proteine din soia tinde să fie mai ușor de tolerat.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close