Antena 3 CNN Life "Epilarea picioarelor cu lama îngroșa părul" și alte 10 mituri despre frumusețe

"Epilarea picioarelor cu lama îngroșa părul" și alte 10 mituri despre frumusețe

În ceea ce privește îngrijirea corpului, există tot felul de păreri și mituri. Multe dintre ele sun complet neadevărate. Experții de la The Guardian demontează 10 dintre cele mai frecvente.

"Epilarea picioarelor cu lama îngroșa părul" și alte 10 mituri despre frumusețe
Sursa foto: Pexels/cottonbro
de Alexandra Ionescu    |    08 Ian 2022   •   15:11

Mitul: epilarea picioarelor cu lama face ca părul să crească din nou mai gros și mai întunecat

Nu, spune tricologul Anabel Kingsley. „Părul tău nu este ca un gazon care este stimulat prin tăiere. Dacă îți tunzi părul scurt, îți razi capul, picioarele sau orice altceva, părul nu va crește mai gros.”

Vârfurile pătrate (mai degrabă decât cele conice) da iluzia unei grosimi mai mari în recreștere - motiv pentru care tunderile regulate fac părul de pe cap să pară mai dens și mai gros. Cu toate acestea, epilarea cu ceară a picioarelor (unde firele de păr sunt smulse de la rădăcină, perturbând uneori producția de păr) poate, în unele cazuri, face ca firele de păr să crească mai puțin.

Mitul: smulgerea părului cărunt face să crească și mai multe fire albe

Oamenii sunt avertizați în mod obișnuit că smulgerea firelor de pă gri nu va face decât să apară și mai multe la înmormântarea lor. Doar dacă, spune Anabel Kingsley, care tratează clienții cu păr rar și alopecie: „Ar fi o modalitate grozavă de a obține un păr mai gros. Din păcate, nu este. Și smulgerea părului în mod repetat poate deteriora foliculul, creând zone de cădere a părului.”

Kingsley spune că acest mit des repetat este cel mai probabil perpetuat de faptul că descoperirea unui păr gri are ca rezultat, de obicei, o căutare atentă a mai multor altele.

Mitul: pielea mai închisă la culoare nu are nevoie de protecție solară

Nu este doar un mit că pielea măslinie, maro și neagră nu are nevoie de protecție solară - este o problemă gravă de sănătate publică. Deși este adevărat că ratele de melanom și alte tipuri de cancer de piele sunt mai mici în populațiile negre și asiatice, cele care apar tind să fie diagnosticate mult mai târziu, scăzând rata de supraviețuire.

Dija Ayodele, expert în îngrijirea pielii și autoarea cărții Black Skin: the Definitive Skincare Guide, spune că oamenii de culoare trebuie să fie sârguincioși în ceea ce privește protecția solară: „Deoarece tonurile negre și mai închise ale pielii sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta cancer de piele indus de soare, piața de îngrijire împotriva soarelui nu are multe produse pentru acest grup demografic.

Ar trebui inclusă pielea de culoare, cu explicația că, da, melanina (mai prezentă în pielea mai închisă) oferă protecție, dar asta nu înseamnă că ar trebui să fii mulțumit și să renunți complet la protecția solară.”

Ayodele adaugă că tendința de peeling-uri chimice moderne pentru piele și popularitatea reziduală a produselor de albire, precum și tendința spre hiperpigmentare și decolorare în pielea mai închisă, este un motiv cu atât mai puternic pentru a aplica SPF.

Mitul: parabenii sunt periculoși

Nimic nu înfurie un expert în frumusețe mai mult decât credința, popularizată pe scară largă de mișcarea „frumusețe curată”, că acești conservanți obișnuiți sunt un pericol pentru sănătate. Omul de știință în cosmetică, Sam Farmer, nu face excepție: „Parabenii sunt ingerați de majoritatea oamenilor în fiecare zi în fructe și legume. Sunt sigure, găsite în natură, prietenoase cu pielea și un conservant fantastic. A spune că toți parabenii sunt răi este un pic ca și cum ai spune că toate ciupercile sunt rele.”

Farmer spune că, mai degrabă decât să ne protejeze de rău, înlocuirea parabenilor ar putea pune de fapt consumatorii în pericol: „Îndepărtarea parabenilor a dus la tot felul de probleme cu înlocuitorii lor. Eșecurile recente ale produselor, în special în SUA, au determinat oamenii să raporteze creșterea mucegaiului în produsele cosmetice și au dus la rechemarea produselor.”

Mitul: spălarea frecventă a părului este dăunătoare

Nu, potrivit stilistului Neil Moodie, care a lucrat cu Kate Moss, Gemma Chan, Sandra Oh și Jodie Comer. „Îngrijirea părului se referă la tipul tău de păr”, spune el. „Părul drept și fin trebuie spălat mai des, deoarece sebumul natural de la scalp călătorește mai ușor în jos, dând părului un aspect și o senzație mai plată și uleioasă.

Părul mai gros, mai ondulat, poate fi lăsat mai mult timp, permițând uleiului să călătorească până la vârfuri și să împiedice uscarea acestora.” Dacă utilizați produse blânde, puteți spăla părul mai gras ori de câte ori doriți; părul mai uscat va beneficia de o spălare mai puțin frecventă, pentru a permite uleiurilor naturale timp să se deplaseze în jos.

Moodie spune că utilizatorii obișnuiți al produselor de styling ar trebui, de asemenea, să intensifice șamponarea, astfel încât să nu poată acumula și irita scalpul sau deteriora părul. Pentru spălarea frecventă, recomandă utilizarea unui șampon SLS/fără detergent pentru a masa scalpul și zona rădăcinii, apoi un balsam doar pe lungimi medii până la vârfuri.

Mitul: crema de protecție solară ne face să avem deficit de vitamina D

Mitul, apărut în ultimii ani a dus la o deficiență larg răspândită de vitamina D. Dermatologul Sam Bunting spune că pentru cei mai mulți dintre noi nu este o problemă: „Pentru marea majoritate, nu ar trebui să existe nicio îngrijorare cu nivelurile de vitamina D.

Dar cei care practică o protecție riguroasă purtând îmbrăcăminte fotoprotectoare, pălării, rămânând la umbră și aplicând cremă de protecție solară în doza corectă (2 mg pe cm2), au un risc mai mare, așa că se recomandă suplimentarea orală.”

Pentru alții, să stea câteva minute afară, cu antebrațele neprotejate, ar trebui să îmbunătățească nivelul de vitamina D, deși persoanele cu pielea închisă tind să necesite mai multă expunere pentru a genera aceeași cantitate de vitamina D, potrivit The Guardian.

Mitul: genele false și extensiile dăunează genelor naturale

Teresa Smith, fondatoarea salonului I Love Lash (n.r. Ador genele)  din centrul Londrei, se confruntă cu această temere în mod constant și dă vina pe cosmeticienii nepricepuți „Un artist priceput al genelor lucrează meticulos, adăugând extensii realizate manual unei gene naturale, pe rând”, spune ea.

„Sunt mereu atent la lungimea și grosimea genelor aplicate, pentru a mă asigura că nu sunt prea grele/lungi și că sunt izolate corespunzător, pentru a permite genelor naturale să continue să crească sănătos, fără nicio iritare.”

Extensii sau deloc, ea crede că întreținerea genelor începe acasă: „Ștergerea rimelului în fiecare zi dăunează genelor naturale”. În schimb, mângâiați ușor genele cu demachiant.

„Văd adesea că sănătatea naturală a genelor a clienților se îmbunătățește cu extensii, deoarece acestea încurajează purtătorii să fie mai blânzi.”

Mitul: nu poți folosi ingrediente active de îngrijire a pielii atunci când ești însărcinată

Informațiile despre îngrijirea pielii în timpul sarcinii, în special cele cu ingrediente active, cum ar fi vitamina C, B și ingredientul du jour niacinamida (care se găsește în carne, carne de pasăre, pește, nuci și legume), sunt printre cele mai conflictuale.

Medicul și esteticianul Ahmed El Muntasar oferă claritate: „Puteți folosi substanțe active atunci când sunteți însărcinată și, de fapt, multe dintre clientele mele care primesc botox și filler înainte de sarcină trec la o anumită formă de activ atunci când sunt însărcinată pentru a păstra pielea strălucitoare și plină de vitalitate.”

Există câteva excepții, spune el: „Cu retinol și acidul salicilic, există un risc teoretic de a dezvolta probleme cu sarcina în jurul hemoragiilor și a dezvoltării placentei și a fătului. Aceste produse nu au fost testate în timpul sarcinii, pentru că acest lucru nu este posibil, dar în studiile de laborator și, teoretic, riscul există.”

Mitul: nu-ți smulge niciodată propriile sprâncene

Acest lucru nu este în întregime adevărat, dar expertul Shavata Singh, CEO și fondator Shavata Brows, crede că sprâncenele ”făcute acasă„ ar trebuie să reflecte limitările fiecăruia. „Cel mai bun lucru pe care îl poate face oricine este să înceapă prin a apela la un profesionist care să creeze forma ideală a sprâncenelor, apoi să-i urmeze designul acasă, smulgând doar firele care nu cresc cum trebuie”, spune ea.

Vă veți pierde în mod natural forma în timp pe măsură ce părul fin crește, dar această metodă va însemna întâlniri mai puțin frecvente. Dacă trebuie să modelați acasă, Singh vă sugerează să desenați designul dvs. cu un creion pentru sprâncene, fără a vă îndepărta prea mult de forma naturală, înainte de a ridica penseta. Evitați smulgerea de sus și aveți grijă să nu exagerați”.

Mitul: pielea ta se obișnuiește cu produsele pentru ngrijirea pielii și nu mai funcționează

Acest lucru poate fi dezmințit cu constatări clinice substanțiale și  pe termen lung (cunoscute sub numele de „studii de urmărire pe termen lung”).

Consultant dermatolog Dr Jason Thomson de la serviciul Skin+Me, spune: „Tretinoina, cea mai activă formă de retinoid, este un medicament care se eliberează numai pe bază de rețetă și cel mai bine studiat dintre toți retinoizii. Au fost făcute studii în care oamenii au folosit tretinoin în mod regulat timp de unul până la patru ani, iar acestea au arătat că îmbunătățirile clinice (precum și îmbunătățirile observate la microscop din biopsii) sunt observate pe perioade lungi și beneficiile cresc, de fapt, în timp.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close