Le-au dat unor oameni ai străzii 6.000 de euro ca să vadă ce vor face cu banii. Ce au descoperit după ce i-au urmărit pas cu pas

de Gabriel Dano    |    15 Feb 2021   •   19:36
Le-au dat unor oameni ai străzii 6.000 de euro ca să vadă ce vor face cu banii. Ce au descoperit după ce i-au urmărit pas cu pas Pixabay.com

Un ONG canadian a derulat un experiment social inedit în parteneriat cu Universitatea din Columbia Britanică. 50 de persoane rămase recent fără adăpost au primit câte 7.500 de dolari canadieni, cash, și au fost monitorizați apoi timp de 12 luni de cercetători.

Rezultatele preliminare ale experimentului au arătat că cei care au primit banii respectivi au găsit locuinţe pe termen lung. Au cheltuit banii pe hrană, adăpost şi îmbrăcăminte.

"Am început cu 5 ani în urmă, prin realizarea unui studiu despre efectele transferurilor directe de bani cash asupra persoanelor rămase recent fără adăpost. Totul a pornit de la ideea că lucrurile nu se rezolvă neapărat prin metode tradiţionale. Aşa că ne-am asociat cu Universitatea din Columbia Britanică”, spune Frans Tjallingii, președinte al Fundaţiei pentru Schimbare Socială, potrivit Mediafax.

"Când am primit banii m-am simţit copleşit. Nu ştiam ce să fac mai întâi. Şi acela a fot momentul în care a trebuit să gândesc în perspectivă, să văd ce îmi doresc. Cel mai important lucru pentru mine era să am acces la educaţia pe care o voiam. Un punct de cotitură către obţinerea independenţei", a povestit un beneficiar al sumei, Ray.

Acesta a reuşit să profite de noul început oferit de ONG, iar în prezent are o locuinţă modestă şi participă la un curs de utilizare a computerului. Planurile sale pentru viitor sunt optimiste, la fel ca cele ale mai multor persoane care au făcut parte din studiu.

Proiectul este considerat un succes. Strategia care a stat la baza cercetării este luată în considerare la nivel global pentru a ameliora efectele economice ale pandemiei de COVID-19 asupra celor care şi-au pierdut locul de muncă şi nu numai.

Totuşi, există şi păreri contrare, atât din considerente economice, cât şi provocate de neîncrederea în capacitatea oamenilor de a cheltui bani inteligent.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close