Antena 3 CNN Life Familie Enurezisul la copii: ce semnifică udarea patului?

Enurezisul la copii: ce semnifică udarea patului?

Enurezisul la copii: ce semnifică udarea patului?
10 Iul 2014   •   09:10
Până în jurul vârstei de 5 ani cei mai mulţi dintre copii dobândesc continenţa urinară, adică achiziţionează capacitatea de a reţine urina şi de a controla actul micţiunii.

Când copiii sunt mici (2-3 ani), se poate întâmpla, destul de frecvent, ca ei să urineze involuntar fără a trezi neliniştea părinţilor. Părinţii devin îngrijoraţi atunci când copilul care a achiziţionat controlul sfincterian regresează, revine la o etapă anterioară de dezvoltare în ceea ce priveşte continenţa urinară: copilul poate uda patul noaptea sau poate face pipi pe el în timpul zilei. Dacă acest comportament se repetă, vorbim despre enurezis, adică despre pierderea necontrolată a urinei. Enurezisul poate fi nocturn (udarea patului noaptea în somn) sau diurn (udarea pantalonilor în timpul zilei), primar (copilul nu a dobândit niciodată continenţa urinară) sau secundar (apare după o perioadă în care copilul a avut control asupra actului de a urina). Cauzele enurezisului la copii ţin de factori genetici, fiziologici sau psihologici.

În ceea ce priveşte cauzele psihologice care produc enurezisul, acestea conduc către situaţii pe care copilul le percepe foarte intens din punct de vedere afectiv, despre care nu reuşeşte să vorbească sau să le comunice într-un alt fel decât prin intermediul simptomului. Poate fi vorba despre naşterea unui frăţior, despre schimbarea domiciliului, despre conflicte familiale sau despre divorţul părinţilor, despre dificultăţi la şcoală. Despre coşmaruri sau terori nocturne. De asemenea, poate fi vorba despre un abuz psihic sau fizic asupra copilului.

Oricare ar fi motivele declanşatoarea ale enurezisului, este indicat să-l ajutăm pe copil să ne vorbească şi să fim receptivi la ceea ce ne spune. Copilul regresează la o etapă anterioară de dezvoltare atunci când întâmpină o dificultate pe care n-o poate gestiona, n-o poate prelucra din punct de vedere emoţional. Incontinenţa urinară ne duce cu gândul la perioada când el era mai mic şi avea nevoie de mai mult ajutor şi sprijin din partea adultului îngrijitor.


Alexa Pleşcan este psiholog şi psihoterapeut pentru copii şi adolescenţi. Pentru consultaţii în Bucuresti vă puteţi programa la numărul de telefon 0735 524 756 sau la [email protected]

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close