Antena 3 CNN Life Întrebări și răspunsuri despre moarte și înmormântare

Întrebări și răspunsuri despre moarte și înmormântare

Indiferent de experiențele anterioare, moartea cuiva drag este întotdeauna un eveniment care ne ia prin surprindere și cu ocazia căruia ne punem tot felul de întrebări din dorința de a pregăti cât mai bine slujba de înmormântare a persoanei apropiate, trecute în neființă.

Întrebări și răspunsuri despre moarte și înmormântare
de Georgiana Adam    |    27 Aug 2020   •   15:45

Despre cele mai importante dileme pe care le ridică moartea, dar și răspunsuri viabile la lucrurile care frământă pe majoritatea celor responsabili cu înmormântarea cuiva drag, vom vorbi pe larg în rândurile ce urmează.

De ce se spovedesc și împărtășesc muribunzii?

Când un muribund este conștient și știe că i se apropie ceasul morții, pentru ca sufletul său să treacă împăcat în lumea de dincolo persoanele apropiate lui cheamă un preot și îi cer acestuia să-l spovedească și împărtășească. Astfel, trecerea în neființă se realizează mai simplu și cei care rămân în urmă depășesc mai ușor momentul știind că sufletul celui adormit a avut contact recent cu cele sfinte înainte de moarte.

De ce se așează morții cu fața spre Răsărit în sicriu?

Preotul sau o agenție de pompe funebre cu experiență va sfătui întotdeauna pe credincioși să așeze trupul celui răposat în sicriu cu fața spre Răsărit. Motivul împământenirii acestui obicei este faptul că la prima Sa venire Iisus Hristos a coborât din cer dinspre Răsărit și la fel va proceda și când va veni pentru a doua oară să izbăvească lumea de păcat.

De ce se înmormântează morții a treia zi după deces?

În Biserica Ortodoxă morții se înmormântează a treia zi după deces deoarece atunci este momentul în care sufletul lor părăsește pentru totdeauna această lume. Tot această zi este și prima zi de pomenire a sufletului celui adormit, ziua în care are loc primul parastas.

Care sunt cele mai importante pregătiri pentru înmormântare?

În ziua de azi, organizarea slujbei de înmormântare este foarte simplă. Cu toate că evenimentul în sine este unul dureros, colaborarea cu o agenție de pompe funebre care oferă servicii funerare complete ușurează mult durerea celor rămași în urmă deoarece aceasta se ocupă de tot ceea ce înseamnă pregătiri. Mai ales în cazul celor asigurați în sistemul medical de stat, tot ceea ce trebuie să pregătească familia este buletinul, actele medicale, certificatul de naștere și dacă este cazul, talonul de pensie, cu ajutorul cărora agenția de pompe funebre poate înfăptui demersurile necesare.

De ce se dă de pomană la înmormântare?

Conform credinței ortodoxe, Dumnezeu iartă păcatele celor adormiți dacă rudele, prietenii și cunoștințele lor se roagă pentru ei cu toată evlavia. Iar pomana împreună cu postul și rugăciunea este unul din lucrurile pe care cei rămași în urmă le pot face pentru sufletul persoanei decedate.

Ce fel de bunuri se dau de pomană?

În numele cuiva adormit poți da orice și oricând de pomană. Important este ca lucrurile sau alimentele pe care le dai să fie cât mai bune și dacă se poate, să alegi destinatari cărora le sunt de folos. În cadrul Bisericii Ortodoxe pe de altă parte, de pomană să dă la organizarea slujbelor de pomenire. La parastase de exemplu, românii obișnuiesc să dea de pomană colivă, colaci, vin, pachete cu diferite alimente calde și reci, precum și prosoape, batiste, lumânări și tacâmuri.

Când au loc slujbele de pomenire pentru sufletul celor adormiți?

Există niște date fixe, stabilite de Biserică în care se organizează parastasele, slujbele de pomenire pentru sufletul unei persoane adormite. Acestea au în general loc la trei zile după deces pentru că de la trei zile de la concepție începe să se formeze inima omului, la nouă zile pentru că același interval de timp îi ia inimii să se atașeze de corp, la 40 de zile pentru că atunci corpul este complet format în pântecele mamei și tot atunci își pierde inima în mormânt, apoi la trei, șase, nouă și douăsprezece luni și în final la intervale egale de câte un an, până se împlinesc șapte ani de la eveniment. Șapte ani se consideră încheierea unui ciclu care amintește de cele șapte zile ale creației și tot atunci trupul celui adormit se va fi transformat complet în țărână.

Articol sustinut de Advertorial.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close