Antena 3 CNN Life Leacuri din bătrâni pentru răceală și gripă care astăzi au fost uitate

Leacuri din bătrâni pentru răceală și gripă care astăzi au fost uitate

Leacuri din bătrâni pentru răceală și gripă care astăzi au fost uitate
Sursa foto: foto: Pixabay.com
17 Oct 2017   •   09:56

Natura oferă sute de plante cu virtuti tămăduitoare, unele dintre ele renumite pentru calităţile lor terapeutice, altele - mai puţin ştiute, dar la fel de eficiente.

"Bunica mea obişnuia să-mi facă vara baie, adăugând în apă diverse plante. Una din aceste plante era sovarful. Poate din acest motiv nu am fost bolnavă de loc în copilărie, cel puţin eu nu-mi amintesc", povesteşte, pentru Adevărul, specialistul în fitoterapie Elena Badea.

În combinaţie cu potbalul, recunoscut încă din Antichitate pentru proprietăţile sale terapeutice şi folosit în tratarea afecţiunilor căilor respiratiorii, dar şi cu nalba-mare, plantă prescrisă încă de pe vremea lui Hippocrate pentru tratarea vânătăilor şi oprirea hemoragiile, sovarful are efecte benefice uimitoare în ameliorarea astmului şi vindecarea bronsitelor, stărilor gripale, traheitelor şi tusei convulsive.

Se face un amestec din două linguri de sovarf, patru linguri de podbal, patru linguri de fructe sau frunze (uscate) de fragi sau zmeură şi două linguri de rădăcina de nalba-mare. Din cantitatea rezultată, se onfuzează patru linguriţe de amestec în o jumătate de litru de apă fierbinte. Din acest preparat se beau câte 150 ml, de patru ori pe zi, între mese. Atenţie, fiecare înghiţitură se ţine în gură 10-15 minute, înainte de a fi ingerată", recomandă Elena Badea.

Specialistul în fitoterapie precizează însă că înainte de a apela la această reţeta şi, în general, înainte de a ţine o cură cu plante medicinate, trebuie consultat un medic.

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close