Antena 3 CNN Life Mitul legăturii dintre dulciuri și diabet, spulberat de nutriționiști: "Să împartă pe zile ce vor să mănânce"

Mitul legăturii dintre dulciuri și diabet, spulberat de nutriționiști: "Să împartă pe zile ce vor să mănânce"

Excesele alimentare din timpul sărbătorilor de iarnă fac din această perioadă una deloc uşoară pentru organism. Persoanele care suferă de diabet sunt supuse unui nivel de stres sporit pentru că trebuie să-şi menţină dieta corectă chiar şi atunci când masa este plină de bunătăţi.

Mitul legăturii dintre dulciuri și diabet, spulberat de nutriționiști: "Să împartă pe zile ce vor să mănânce"
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    02 Ian 2022   •   15:23

Există multe mituri legate de diabet şi despre cât de strânsă este legătura dintre zahăr şi această afecţiune. Mihaela Frînculescu, medic specialist în Diabetologie a vorbit, duminică, la Antena 3, despre echilibrul între o alimentaţie care să satisfacă poftele şi păstrarea valorilor zahărului din sânge.

Aceasta a explicat că diabetul zaharat de tip 1 nu poate fi provocat de consumul în exces al dulciurilor sau zahărului, dar diabetul zaharat tip 2 poate apărea ca o consecință a acestui exces.

"Țesutul adipos nu știe să folosească zahărul din sânge corect, chiar în prezența insulinei, și atunci suprasolicită pancreasul. Și, în timp, prin această suprasolicitare, și celulele pancreatice care secretă insulină încep să obosească și apare diabetul zaharat de tip 2", a explicat medicul.

"Ar trebui că fiecare pacient deja diagnosticat cu diabet să țină legătură cu medicul curant. Nu există doi pacienți identici, chiar dacă există un model al pacientului cu diabet zaharat tip 2. În ceea ce privește sărbătorile, marea majoritate a pacienților vor face mici excese. Important este să nu le facă pe toate o dată. Să împartă pe zile ce vor să mănânce. Să nu mănânce și tortul și cozonacul și salată de boeuf pe toate în aceeași zi, și mai ales la aceeași masă", a adăugat această.

×
Subiecte în articol: mitul dulciuri diabet nutritionisti
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close