Antena 3 CNN Life Noaptea Sânzienelor. Ce trebuie să facă tinerele pentru a-și visa ursitul în această noapte

Noaptea Sânzienelor. Ce trebuie să facă tinerele pentru a-și visa ursitul în această noapte

Creștinii din România sărbătoresc anual, pe 24 iunie, Sanzienele. În popor, se credea că noaptea care preceda ziua de Sânziene este una magică în care  se întâmplă minuni.

Noaptea Sânzienelor. Ce trebuie să facă tinerele pentru a-și visa ursitul în această noapte
Sursa foto: Pixabay.com
24 Iun 2020   •   00:01

Tradiții și superstiții de Sânziene. Creștinii din Moldova se roagă de Sânziene la moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Oamenii au credința că astfel vor scăpa de necazuri, suferințe și boli.

Numele de Sânziene vine de la zeița romana Santa Diana, patroana vânătorilor și a pădurilor. Sânzienele sunt cunoscute și sub numele: Frumoasele, Zânele sau Drăgaicele (aceasta denumire este folosită în sudul țării). Această sărbătoare semnifică iubirea și fertilitatea, scrie calendarulortodox.ro.

Potrivit credinței populare, în noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid iar Sânzienele încep să danseze. Această sărbatoare este una a Soarelui, a dragostei dar și a poftei de viață.

Ce sunt Sânzienele

Tradiții și obiceiuri de Sânziene. Legendele spun că Sânzienele sunt niște ființe extraordinar de frumoase care trăiesc pe câmpii sau în păduri. Acestea se prin în horă și conferă florilor sau buruienilor întrebuințări speciale. Plantele devin de leac și ajută oamenii să amelioreze sau să vindece bolile.

Legenda de Sânziene spune că, în noaptea aceasta, Zânele zboară prin aer sau umblă pe pământ, cânta și împart rod femeilor căsătorite, contribuie la înmulțirea animalelor și a păsărilor.

Tradiții și superstiții de Sânziene. Ce ți se întâmplă dacă superi Sânzienele

Exista superstiția conform căreia persoanele care nu le sărbătoresc corespunzător vor ajunge să supere Sânzienele. Acestea se răzbună pe femeile care nu sărbătoresc această celebrare, pocindu-le gura.

Tradiții și superstiții de Sânziene. Nici bărbații nu scapă de pedepse! Cei care au jurat strâmb sau au făcut rele vor suferi pedepse îngrozitoare.

De Sânziene se culeg ierburile medicinale, iar fetele nemăritate se duc la câmp şi culeg „sânziene”, flori mici şi galbene din care împletesc cununi. Acestea vor fi agăţate de poarta casei. Florile mici și galbene culese de Sânziene un rol protector asupra gospodăriei.

24 iunie, noaptea Sânzienelor. Ce trebuie să facă fetele pentru a-și afla ursitul

Totodată, pentru a afla cum arată ursitul lor, fetele tinere îşi vor pune sub pernă câteva din aceste flori de Sânziene, în noaptea de Sânziene. În unele zone ale ţării, tinerele care nu s-au măritat aruncă pe acoperişul casei cununile împletite de Sânziene, iar dacă o cunună va rămâne acolo, legenda spune că se va căsători în curând.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene. Conform credinţei populare, în noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid.

În unele zone ale țării, fetele îşi făceau cununi din aceste flori mici galbene, flori de Sânziene, pe care le lăsau în noaptea respectivă în grădină. Dacă le găseau dimineaţa pline de rouă, era semn sigur de măritiş, mai arată crestinortodox.ro.
 

×
Subiecte în articol: sanziene ursit superstitii
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close