Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Agricool Fabian Zoltan, meşterul care transformă ciuperca uscată în operă de artă

Fabian Zoltan, meşterul care transformă ciuperca uscată în operă de artă

Seamănă cu o copită de cal, creşte pe copaci şifabian zoltan mester transforma ciuperca uscata opera arta toți știm ca se numește iasca. E o ciupercă şi de obicei e folosită la aprinderea focului. Când ajunge însă în mâinile lui Fabian Zoltan totul se schimbă, iar ciuperca se transformă graţie priceperii meșterului în genți, obiecte de decor şi chiar pălării.

Fabian Zoltan, meşterul care transformă ciuperca uscată în operă de artă
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    13 Aug 2022   •   11:40

O iască bună este cea crescută pe un fag bătrân, de 150, poate 200 de ani.

Meșterul "iescar" știe să facă diferența între ele. Cea crescută lent, în pădurile de munte la peste 1.500 de metri altitudine, timp de ani de zile este cea bună. Aceasta are densitatea potrivită pentru a fi întinsă fără a se rupe.

Din aceasta ciupercă specială meșterul face pălării, gentuțe şi alte obiecte de decor.

"Este foarte ușoară. 20 de grame are toată pălăria si purtători de palarie spun că vor ceva ușor pe cap. Al doilea avantaj, respiră", spune Fabian Zoltan.

Peste 70 de familii din Corund se ocupau în trecut cu prelucrarea ciupercii. Acum au rămas doar câțiva meșteri.

"Ne-am documentat, că doar Cordundul a rămas ultimul loc din toată Europa unde încă acest meşteşug este practicat de către familii, la care aceste cunoştinţe încă se mai cultivă", spune meşterul.

×
Subiecte în articol: Fabian Zoltan ciuperca Agricool Corund
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close