Antena 3 Life Pericolul uriaș care se ascunde în caise, mere și migdale. Ingredientul care te poate omorî rapid

Pericolul uriaș care se ascunde în caise, mere și migdale. Ingredientul care te poate omorî rapid

de Maria Sabu    |    07 Iul 2020   •   11:20
Pericolul uriaș care se ascunde în caise, mere și migdale. Ingredientul care te poate omorî rapid
Sursa foto: Pixabay

Toți românii trebuie să aibă mare grijjă. Sâmburii de mere, pere, caise şi migdale au în consistența lor acid prusic (cianură de hidrogen). Toxicitatea este foarte periculoasă atunci când sunt sparţi şi intră în contact cu apa, deci şi în timpul mestecării.

Doar un sfert de gram de cianură este suficient pentru a provoca o moarte rapidă şi dureroasă, trag un semnal de alarmă specialiștii. Dozele din sâmburi sunt totuşi atât de mici încât nu prezintă niciun pericol, capacitatea ficatului fiind mai mult decât suficientă pentru a le face faţă.

Sâmburii, un mare pericol

Sâmburii unor fructe pot prezenta totuşi un risc. Acum câţiva ani, în Olanda, un cercetător  în domeniu a avertizat consumatorii împotriva cantităţii mari de cianură din migdalele amare şi unii sâmburi de caise. La adulţi, consumul a 30 de grame de sâmburi de caise sau de migdale amare poate fi mortal, iar dozele periculoase sunt bineînţeles mai mici la copii.

Sâmburii de caise şi migdalele amare se vând în comerţ, fiind folosite şi ca suplimente pentru gust, de exemplu în pricomigdale. Cantităţile sunt însă foarte mici şi supuse unui control strict, care verifică dacă a fost eliminată „otrava”. 

×
Subiecte în articol: caise mere migdale pericol cianură
Parteneri
x close