Antena 3 CNN Life Psihologia norocului. Cum să ai baftă în viaţă

Psihologia norocului. Cum să ai baftă în viaţă

Ce legătură poate să fie între noroc şi psihologie? Norocul poate fi dăruit de soartă, dar poate şi-l face și omul cu mâna lui, prin perseverenţă şi străduinţele sale neîncetate. Aşa să fie? Psihologia ne învaţă cu totul altceva... Comportamentul, gândirea şi atitudinea faţă de viaţă fac diferenţa între norocoşi şi ghinionişti!

Psihologia norocului. Cum să ai baftă în viaţă
de Gabriel Dano    |    11 Noi 2021   •   16:26

Psihologul Richard Wiseman de la Universitatea Hertfordshire a investigat ani de-a rândul cum se iveşte bafta în viaţă. Așa că a publicat anunţuri în ziare cerându-le persoanelor care se simţeau foarte norocoase sau, din contra, foarte ghinioniste, să îl contacteze. În cele din urmă, şi-a făcut cercetarea cu 400 de voluntari de toate vârstele, de la un student de 18 ani, până la un contabil pensionat de 84 de ani, potrivit Diane.ro.

După ce le-a dat acestora teste de personalitate a aflat că oamenii ghinionişti sunt în general mult mai tensionaţi decât cei norocoşi, iar acest lucru îi impedica să ia în seamă ceva neaşteptat, ieşit din comun.

Într-un alt experiment, Wiseman le-a cerut participanţilor să urmarească un punct în mişcare din mijlocul unui ecran de calculator. Fără să fie avertizaţi, pe monitor apăreau din când în când şi puncte mai mari la marginile ecranului. Aproape toţi oamenii le-au observat.

Experimentul a fost apoi repetat, cu un al doilea grup de persoane, acestora promiţându-li-se o mare şumă de bani dacă reuşeau să concentreze cât mai mult asupra punctului central. Acest lucru i-a tensionat, aşa că numai o treime din ei au mai băgat de seamă punctele mai mari de la marginile monitorului. Cu cât mai mult se focalizau pe punctul din centru, cu atât mai puţin le observau pe cele periferice!

La fel este şi cu norocul! Oamenii ghinionişti pierd oportunităţi din cauza că se focalizează din cale afară pe altceva. Ei merg, de exemplu, la o petrecere cu intenţia de a-şi găsi un partener de cuplu cât mai apropiat de perfecţiune, şi, din această pricină, ratează ocazia de a închega o prietenie utilă, de durată. Ei se uită prin ziare în căutarea unui anumit tip de job şi, drept urmare, neglijează, trec cu vederea alte tipuri de joburi care i-ar avantaja. Oamenii norocoşi sunt mai relaxaţi şi mai deschişi, şi din această cauză observă cu mult mai mult decât ce îşi propun să caute!

Potrivit cercetărilor psihologice ale lui Richard Wiseman, oamenii atrag de partea lor norocul din viaţă prin patru principii de bază. Ei sunt pricepuţi să îşi creeze şi să distingă oportunităţile, iau decizii norocoase prin ascultarea intuiţiei lor, îşi crează profeţii realizabile datorită unor aşteptări pozitive, şi adoptă o atitudine optimistă, flexibilă, care le preschimbă ghinioanele în noroc. Pe de altă parte, persoanele ghinioniste nu sunt receptive faţă de instinctele lor.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close