Antena 3 CNN Life Puțini români știu! Cine a fost neamțul Friedrich Trump, bunicul lui Donald Trump, și cum a ajuns ca imigrant în SUA

Puțini români știu! Cine a fost neamțul Friedrich Trump, bunicul lui Donald Trump, și cum a ajuns ca imigrant în SUA

Donald Trump este nepotul imigrantului german Friedrich Trump, născut în 1869 într-un sătuc, Kallstadt, din ceea ce era atunci Regatul Bavariei. Friedrich (devenit Frederick după ce acesta a ajuns în SUA) era unul dintre cei șase copii ai lui Christian Johannes Trump şi ai soției acestuia, Katherina Kober, care își câștigau existența prin cultivarea viței de vie.

Puțini români știu! Cine a fost neamțul Friedrich Trump, bunicul lui Donald Trump, și cum a ajuns ca imigrant în SUA
de Gabriel Dano    |    06 Iul 2020   •   23:14

După decesul tatălui, în 1877, familia lui Friedrich s-a confruntat cu mari probleme financiare, așa că toți au fost nevoiți să lucreze la câmp, mai puțin Friedrich, care era un copil bolnăvicios. El a fost trimis ca ucenic la o frizerie iar când s-a perfecționat a decis să pornească spre țara tuturor posibilităților, America. Potrivit unor surse, acesta a plecat fără să anunțe autoritățile pentru că altfel l-ar fi așteptat stagiul militar obligatoriu. Decizia l-ar fi costat pierderea cetățeniei germane.

Ulterior, Friedrich a declarat că mama lui a fost cea care l-a îndemnat să emigreze în America pentru a o urma la New York pe sora sa, Katherine, care se stabilise acolo de câțiva ani. Frederick a lucrat timp de șase ani ca frizer în Manhattan, a câștigat bani frumoși pe care i-a investit apoi în ceea ce avea să fie punctul de plecare în ridicarea imperiului Trump.

Ulterior, el a locuit o vreme în Yukon (Canada), unde a vândut carne de cal căutătorilor de aur. Devenit între timp cetățean american, a construit o avere prin deschiderea unui lanț de bordeluri și de restaurante în perioada 1891-1899.

În anul 1904, ca urmare a temerilor în ceea ce privea încetarea goanei după aur şi, în consecinţă, asupra declinului prostituţiei, Frederick şi-a vândut proprietățile și a decis să se întoarcă în Germania, deoarece soției sale, Elizabeth, îi era dor de casă. Avea să descopere că autoritățile germane nu l-au iertat pentru că evitase să-și satisfacă serviciul militar obligatoriu. În plus, fost tras la răspundere pentru emigrare ilegală.

Nu a reușit să înduplece autoritățile, deși îi scrisese o scrisoare prințului Luitpold de Bavaria, așa că s-a întors în SUA fără să bănuiască nicio clipă că nepotul său va ajunge într-o zi președintele țării.

×
Subiecte în articol: Donald Trump
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close