CANDIDAȚI
Antena 3 CNN Life Sănătate Boala care face ravagii în rândurile copiilor a explodat în SUA. Un copil din 31 e afectat. "De 1000 de ori mai grav decât COVID"

Boala care face ravagii în rândurile copiilor a explodat în SUA. Un copil din 31 e afectat. "De 1000 de ori mai grav decât COVID"

A.I.
1 minut de citit Publicat la 13:58 16 Apr 2025 Modificat la 13:58 16 Apr 2025
copii autism
Ponderea autismului printre copiii de 8 ani din SUA a crescut în 2022. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursă: Getty Images

Numărul cazurilor de autism a continuat să crească în Statele Unite, potrivit unui studiu publicat marți de cea mai importantă agenție sanitară a țării și citat de Agerpres.

Studiul face referire la anul 2022 și compară situația de atunci cu cea din anul de debut al pandemiei de COVID-19 și cu cea de acum 20 de ani.

Astfel, prevalența estimată a cazurilor în rândul copiilor de 8 ani a crescut în 2022 la unul din 31 de copii în 2022, se arată în raportul Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Comparativ, ponderea cazurilor în anul 2020 era de 1 la 36 de copii în 2020 şi de 1 la 150 de copii cu 20 de ani în urmă.

"Epidemia de autism a scăpat de sub control", a declarat secretarul american al Sănătății, politicianul vaccino-sceptic și conspiraționist Robert Kennedy Jr.

Potrivit acestuia, "riscurile şi costurile acestei crize sunt de o mie de ori mai amenințătoare pentru SUA decât (pandemia) COVID-19", a adăugat el.

Săptămâna trecută, Kennedy Jr. a promis că va stabili cauzele acestei tulburări de neurodezvoltare "până în luna septembrie", lăsându-i fără cuvinte pe mulți oameni de știință, care resping însăși ideea unei "epidemii de autism".

Cum și cât de răspândit este autismul la copii în SUA

Studiul publicat marți evidențiază diferențele în funcție de zona geografică, gen şi etnie în prevalența autismului în SUA.

Astfel, băieții şi copiii de origine afro-americană, asiatică sau hispanică par să prezinte un risc mai mare de a fi diagnosticați cu o tulburare din spectrul autismului, comparativ cu fetele sau cu copiii albi.

Aceste disparități "ar putea fi cauzate de accesul inegal la serviciile de detecție precoce şi evaluare", au scris autorii studiului.

Ei au adăugat însă că "cercetările nu au demonstrat că faptul de a trăi în anumite comunități îi expune pe copii la un risc crescut" de autism.

Kennedy Jr. a propagat teoria că autismul este declanșat de un vaccin

Pentru autism nu există o cauză unică identificată până în prezent.

Cercetările invocă mai mulți factori precum neuroinflamaţia sau administrarea  în timpul sarcinii a anumitor medicamente, de genul antiepilepticul Depakine.

Contează şi predispozițiile genetice.

Secretarul american al Sănătății a promovat în mod repetat o teorie falsă care asociază vaccinul ROR (rujeolă, oreion şi rubeolă) cu autismul, amintește presa internațională. 

Această speculație s-a bazat pe un studiu trucat, care a fost respins în mod repetat de cercetări ulterioare. 

×
x close