Antena 3 CNN Life Sănătate Bolnavii din România sunt nevoiţi să dea statul în judecată pentru a obţine medicamentele vitale: „Ne costă 13.000 lei pe lună”

Bolnavii din România sunt nevoiţi să dea statul în judecată pentru a obţine medicamentele vitale: „Ne costă 13.000 lei pe lună”

medicamente farmacie
Pacienţii cu afecţiuni oncologice şi cei cu boli rare își cumpără singuri medicamentele vitale / Sursa foto: Profimedia Images
de Cristina Ştefan    |    10 Sep 2024   •   21:19

Anual, zeci de bolnavi din România se luptă în instanţă cu statul român, ca să obţină gratuit dreptul la medicamentele vitale care nu se găsesc în ţară, ori care nu sunt decontate. Într-o astfel de situaţie se află atât pacienţii cu afecţiuni oncologice, însă şi cei cu boli rare.

Pe lângă trauma şi durerea provocată de boală, pacienţii cu boli grave sunt nevoiţi să meargă în instanţă pentru a avea acces la cele mai noi tratamente care le pot salva viaţa. În acest mod a procedat şi mama Larisei, o pacientă care se luptă cu o formă avansată de cancer.

„Pe noi ne costă 13.000 lei pe lună, am reușit să-l plătim doar 6 luni, ne-am dat seama că nu vom putea face față prea mult timp și am hotărât să dăm statul în judecată. 

Undeva la două luni de la deschiderea procesului, Curtea de Apel Pitești a obligat statul în a-i plăti tratamentul mamei pe perioada procesului, un proces care este încă în desfășurare”, a declarat Chenda Larisa.

În instanţă a mers şi Alina de la Asociaţia Oamenilor Mici. A dat însă personal statul în judecată pentru a-i oferi copilului ei accesul gratuit la un tratament care poate costa mai mult de 286.000 de euro pe an. Băiatul ei de 14 ani are o boală genetică rară care îi împiedică creşterea şi îi pune viaţa în pericol.

„În momentul de față, băiețelul meu și alți 15 copii au început tratamentul cam de maxim două săptămâni și vor mai urma și alții. Dacă momentan asta e singura soluție, nu avem ce face. Pacienții din asociația noastră, respectiv cam 50 de pacienți, urmează să dea statul în judecată”, a declarat Alina Tătucu, Asociația Oamenilor Mici.

Pacienţii care primesc de la medicul curant o recomandare pentru un medicament salvator care nu este în ţară ori care nu este decontat pot da statul în judecată.

Zeci de bolnavi dau statul român în judecată

În fiecare an, zeci de bolnavi dau statul în judecată pentru a obține dreptul la viață, adică se luptă în instanță cu Ministerul Sănătății, Guvernul României, Agenția Națională a Medicamentului și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Peste 90% dintre cazuri sunt câştigate de pacienţi prin ordonanţa preşedinţială. 

„Au fost pacienți care o lună, două au cumpărat un anumit medicament deoarece nu-și permiteau să întârzie o lună cu tratamentul, dar, ulterior, toți pacienții au câștigat în foarte scurt timp aceste procese. 

Vorbim de sume mai micuțe, de 6000 lei până la 30.000- 40.000 lei, tratamente pe lună”, a declarat Beatrice Speteanu, farmacistă.

Avocatul Adrian Cuculis susține că bolnavii pot obliga o instituție de stat să platescă o anumită sumă de bani sau să pună la dispoziție un anumit tratament pe baza unei cereri de ordonanță președințială.

„Pe calea unei ordonanțe președințială, care este cel mai rapid mijloc pentru a obține obligarea unei instituții de stat să facă ceva, respectiv, să platescă o anumită sumă de bani sau să pună la dispoziție un anumit tratament”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.

România se află printre ultimele țări din Europa cu privire la accesul la medicamente de ultimă generație.

 

×
Citește mai multe din Sănătate
» Vezi toate știrile din Sănătate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close