Antena 3 CNN Life Sănătate Resuscitare pentru Sănătate. Spital cu aparatură de top, dar cu holuri și saloane ca în anii '70

Resuscitare pentru Sănătate. Spital cu aparatură de top, dar cu holuri și saloane ca în anii '70

Andreea Cigolea
3 minute de citit Publicat la 10:58 23 Sep 2021 Modificat la 11:04 23 Sep 2021
spitalul pantelimon

Astăzi, este unul dintre cele mai moderne din România. Printre singurele spitale de stat digitalizate prin fonduri proprii. Printre singurele spitale independente din punct de vedere al încălzirii şi apei, pentru că de-a lungul timpului managerii şi administratorii instituţiei au reuşit să pună în funcţiune sisteme proprii de furnizare a apei şi căldurii.

Au reuşit toate acestea mai degrabă cu fonduri proprii, căci, la fel ca şi în celelalte cazuri, n-au primit mare lucru de la minister sau alte autorităţi.

Spitalul clinic Sf Pantelimon din Capitala este singurul spital de urgenta din zona. Primește zilnic circa 200 de pacienți și este recunoscut pt secțiile de neonatologie și ginecologie, dotate la standarde europene.

”E una dintre marile maternități ale Bucureștiului, 1.600 de nașteri pe an. Secția de cât timp e renovată? În 2015 ne-am mutat aici și încă se ține bine” ne-a spus managerul Dragoș Davițoiu.

Spitalul este 80% chirurgical. Asta înseamnă că se pune mare accent pe secţiile de chirurgie generală, ortopedie sau ginecologie, şi, deci, sterilizarea este şi necesară, dar şi extrem de importantă. Stație de sterilizare care într-un mod extrem de bizar, a fost la un pas să pună în pericol structura de rezistenţă a unităţii medicale.

”Sterilizarea era o Urgență majoră, mai avea un pic și se dărâma spitalul. Aici era ceva catastrofic. Vasul instalației de sterilizare scăpa aburi și erodase infrastructura. În curând cred că s-ar fi dus în celălalt etaj, chiar la subsol. Era un dezastru și funcționa îngrozitor. Acum e stație nouă de sterilizare, aparatură de ultimă generație” a spus managerul Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon".

Clădirile actuale au fost construite la începutul anilor 70, menite să deservească noul cartier muncitoresc 23 August. Acum, la jumătate de secol de la înfiinţare, spitalul are nevoie de modernizări semnificative. Dorinţă există. Bani nu prea!… Aşa se face că peste 50% din renovările de la Sf. Pantelimon au fost făcute din donaţii.

”Trebuie să ne asumăm situația dată. Pe piață sunt tot felul de mașini de la Mercedes la Dacia papuc. Noi n-avem nici, nici. Avem o mașină medie, care funcționează. Dar asta e nivelul de la care pornim și nivelul de așteptare trebuie să fie corespunzător realității. Asta e spital construit în 72, cu circuite și norme din 72, au trecut 50 de ani de atunci, că l-am mai cosmetizat… Dar e foare greu să-l facem la standarde înalte. Aici nu s-a intervenit de…? De când s-a construit Spitalul.

Stația de sterilizare, la un pas să pună în pericol structura de rezistența a spitalului Pantelimon

”Vă arat ce-i mai rău în spitalul asta: subsolul! Încercam de ani de zile să reabilitam, e lucrare mare, finanțare mare, e foarte greu de organizat șantierul cu spitalul funcționând. Noi trebuie să reparam mașină în timpul mersului, nu putem bloca activitatea” a mai adăugat dr. Davițoiu.

Partea bună este că spitalul are sursa proprie de apă caldă şi căldură, iar astfel facturile au scăzut la mai bine de jumătate faţă de perioada de racordare la RADET. Spitalul Sf. Pantelimon are şi unul dintre cele mai performante mamografe de pe piaţa medicală. În Bucureşti mai există doar 5 astfel de aparate.

Secția de radiologie a primit aparatura noua în 2011. Până atunci, medicii de acolo lucrau cu aparatura veche de aproximativ 50 de ani, de când a fost construit acest spital.

”Doar holurile au rămas neamenajate. Când am venit acum 4 ani, cel mai nou aparat avea 11 ani. Acum sunt toate ultra performante.

Nu era nimic nou aici. Aici este unul dintre cele mai performate mamografe din București. Fară exagerare. Ne mai trebuie și resursa umana care să le opereze” a încheiat managerul.

La Spitalul Pantelimon sunt aduse, în general, urgenţele din 2 sectoare ale Bucureştiului.

Cam 800.000 de persoane pe an. Dar vin şi mulţi pacienţi din provincie, căci e cunoscut că fiind un spital bun pentru naşteri, dar şi pentru alte specializări.

Urmăriți pe larg primul episod al celei mai noi campanii Antena 3 "Resuscitare pentru Sănătate”:

×
x close