
Maria Branyas Morera, femeia născută în SUA care a deținut titlul de cea mai vârstnică persoană din lume până la moartea sa în Spania, în august anul trecut, la 117 ani, spunea că longevitatea sa se datora „norocului și geneticii bune”. Se pare că avea dreptate.
Un studiu asupra microbiomului și ADN-ului său, început înainte de deces, a arătat că genele moștenite i-au permis celulelor sale să funcționeze ca și cum ar fi fost cu 17 ani mai tinere decât erau în realitate. Mai mult, flora sa intestinală – un factor esențial pentru sănătate – semăna mai degrabă cu cea a unui nou-născut, potrivit cercetărilor conduse de profesorul Manel Esteller de la Universitatea din Barcelona, expert în procesul de îmbătrânire.
Cotidianul catalan Ara a raportat rezultatele acestui studiu, care descrie genomul Mariei Branyas ca fiind unul „privilegiat”. Cercetătorii au constatat că femeia și-a păstrat luciditatea aproape până în ultima clipă a vieții, iar problemele sale de sănătate s-au limitat la dureri articulare și pierderea auzului, scrie The Guardian.
Importanța stilului de viață
Pe lângă factorii genetici favorabili, Branyas a adoptat un stil de viață sănătos care i-a permis să își maximizeze potențialul biologic. Urma o dietă mediteraneană și consuma zilnic trei iaurturi. Evita alcoolul și tutunul, făcea plimbări regulate și era mereu înconjurată de familie și prieteni apropiați – obiceiuri care au contribuit la menținerea sănătății fizice și mentale.
Cercetătorii speră că studiul asupra longevității sale va ajuta la dezvoltarea unor tratamente pentru bolile asociate îmbătrânirii. Concluziile lor sugerează că îmbătrânirea nu trebuie neapărat să fie însoțită de declin fizic și mental, contestând ideea că cele două sunt inseparabile.
Maria Branyas s-a născut pe 4 martie 1907 în San Francisco, unde părinții ei se stabiliseră după ce plecaseră din Spania și Mexic. A petrecut o perioadă în Texas și New Orleans, dar în 1915, în timpul Primului Război Mondial, familia sa s-a întors în Spania și s-a stabilit în Catalonia.
De-a lungul vieții sale, Branyas a trăit evenimente istorice majore, inclusiv Războiul Civil Spaniol, al Doilea Război Mondial, pandemia de gripă din 1918 și pandemia de Covid-19. În 2020, la 113 ani, a fost testată pozitiv pentru Covid, într-o perioadă în care Spania era grav afectată de virus, iar vaccinurile nu erau disponibile. Cu toate acestea, a avut o formă asimptomatică și s-a recuperat rapid.
În ianuarie 2023, după moartea călugăriței franceze Lucile Randon (118 ani), Maria Branyas a fost recunoscută de Guinness World Records drept cea mai vârstnică persoană în viață. Întrebată despre secretul longevității sale, ea a răspuns: „Ordine, liniște, o relație bună cu familia și prietenii, contact cu natura, stabilitate emoțională, fără griji, fără regrete, multă pozitivitate și evitarea persoanelor toxice.”
„Cred că longevitatea înseamnă și noroc”, adăuga ea. „Noroc și gene bune”.
Văduvă, mamă, bunică și străbunică, Maria Branyas a murit pe 19 august 2024, într-un azil din orașul Olot, nord-estul Spaniei, unde și-a petrecut ultimele două decenii din viață.
În prezent, potrivit site-ului LongeviQuest, titlul de cea mai vârstnică persoană din lume îi revine braziliencei Inah Canabarro Lucas, care are 116 ani.