Antena 3 CNN Life Specialiștii în adicție cer politicienilor să renunțe la campania electorală și să gândească urgent politici publice coerente pentru tratarea dependenților

Specialiștii în adicție cer politicienilor să renunțe la campania electorală și să gândească urgent politici publice coerente pentru tratarea dependenților

Specialiștii în probleme de adicție atrag atenția că numărul tinerilor aflați la risc de a dezvolta dependențe grave va crește tot mai mult în perioada următoare, în lipsa unor programe de prevenție și tratare.

Specialiștii în adicție cer politicienilor să renunțe la campania electorală și să gândească urgent politici publice coerente pentru tratarea dependenților
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mar 2023   •   14:27

În contextul consumului tot mai crescut de droguri în școli, al statisticilor privind dependența tinerilor de fast-food sau de mediul online, dezvoltarea unor programe integrate care să vină în sprijinul tinerilor este necesară de urgență.

“Risipa financiară, risipa alimentară și chiar și cea emoțională sunt întâlnite, de cele mai multe ori, în statele cu o democrație mai puțin dezvoltată, în statele în care autoritățile fac mai puțin, iar politicienii vorbesc mai mult. Adicția de mâncare, de droguri, de cumpărături, alcool, tutun, pornografie sau internet, reprezintă o fugă de realitate, un răspuns la o traumă. Problema în sine nu o reprezintă existența unei substanțe, ci nevoie interioară a acelui copil de a acoperi un gol, o nevoie, pe care nimeni nu l-a învățat să o gestioneze”, afirmă Ramona Țole, director al Centrului European pentru Prevenirea Adicțiilor (CEPA).

Ea atrage atenția cu privire la faptul că în societățile din care lipsesc programele de educație riscul de adicție crește.

Indiferent de tipul adicției, spune reprezentanta CEPA, sursa problemei vine dintr-o serie de nevoi pe care oamenii le au și pe care societatea nu le acoperă.

“Poporul român a fost învățat să pună accentul pe supraviețuire, nu pe calitatea vieții”, mai spune Ramona Țole.

Ea a vorbit și despre subiectul jocurilor de noroc, în contextul în care, în ultimele luni, politicienii au lansat mai multe proiecte legislative prin care acestea să fie interzise în apropierea școlilor, tocmai pentru a nu-i tenta pe elevi.

Reprezentanta CEPA spune că a lansat un apel individual către fiecare parlamentar în parte, cerându-le să reglementeze corect și coerent și să implice și specialiștii în decizii al cărui scop, cel puțin declarat, îl reprezintă prevenția.

“Îi provoc pe politicieni, dacă vor să combată cu adevărat acest fenomen al jocurilor de noroc, dacă vor o societate sănătoasă, așa cum clamează, atunci să gândească politici și programe menite să lupte cu adevărat cu această boală, programe integrate. Să stea toti la aceeași masă împreună cu experți, să gândească programe naționale, nu programe electorale”, declară directorul CEPA.

Ramona Tole susține că a identificat în ultima perioadă un fenomen similar cu foarte cunoscutul “metoo”, în care devine la modă să spui că ai avut probleme cu jocurile de noroc și atrage atenția că efectul acestui fenomen poate fi chiar unul contrar față de cel așteptat.

“Noi, la nivel de organizație, am derulat și derulăm o serie de proiecte punctuale cu autorități care au ales să se implice, dar un program național de prevenție a adicțiilor nu există. Vă dați seama cât de mult ar conta? Ar face diferența între o societate centrată pe individ și una bazată pe interesele unor grupuri, fie ele politice sau economice”, conchide specialista în probleme de adicție.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close