Antena 3 CNN Life Știinţă O bacterie izolată într-o peșteră timp de 4 milioane de ani este rezistentă la 18 antibiotice diferite

O bacterie izolată într-o peșteră timp de 4 milioane de ani este rezistentă la 18 antibiotice diferite

Organizația Mondială a Sănătății consideră că rezistența la antibiotice a devenit o amenințare globală semnificativă. În timp ce utilizarea excesivă a medicamentelor în spitale și ferme a cauzat probleme semnificative, o specie de bacterii descoperită în adâncul pământului și-a dezvoltat propria rezistență.

O bacterie izolată într-o peșteră timp de 4 milioane de ani este rezistentă la 18 antibiotice diferite
Sursa foto: Reprezentare grafică Midjourney.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Mar 2023   •   14:30

O specie de bacterii numită Paenibacillus, care trăiește într-o peșteră izolată de aproximativ 4 milioane de ani, a fost recent descoperită și s-a dovedit a fi rezistentă la 18 tipuri de antibiotice.

Printre acestea se numără medicamente considerate "ultima soluție" atunci când toate celelalte eșuează în combaterea infecțiilor la pacienți. Cercetătorii sugerează că acest lucru arată că presiunea evolutivă de a păstra genele necesare pentru a conferi rezistență unei bacterii a existat timp de milioane de ani, cu mult înainte de utilizarea lor în medicina modernă și că aceasta nu este doar o problemă cauzată de utilizarea excesivă a antibioticelor în spitale și ferme, notează iflscience.com.

Din moment ce antibioticele se bazează în mare parte pe compuși naturali care pot omoară sau inhiba creșterea microorganismelor, nu este surprinzător că acestea au dezvoltat rezistență la ele. De fapt, cercetătorii au descoperit bacterii rezistente chiar și în stomacul unor mumii antice din America de Sud. Cu toate acestea, ceea ce poate fi mai interesant este modul în care această nouă bacterie își obține rezistența.

"Diversitatea rezistenței la antibiotice și prevalența acesteia în microbii din întreaga lume ar trebui să fie umilitoare pentru toți cei care folosesc aceste medicamente care salvează vieți", a explicat Gerry Wright de la Universitatea McMaster, coautor al articolului care descrie bacteriile rezistente în revista Nature Communications.

"Aceasta reflectă faptul că trebuie să înțelegem că utilizarea antibioticelor și rezistența merg mână în mână", a mai explicat acesta.

Cercetătorii au identificat cinci noi mecanisme prin care Paenibacillus poate contracara antibioticele, ceea ce reprezintă o descoperire valoroasă în lupta împotriva bacteriilor rezistente la tratamentele cu antibiotice. Aceștia afirmă că înțelegerea modului în care bacteriile pot dezvolta această rezistență este esențială în dezvoltarea unor noi medicamente eficiente. În plus, prin identificarea acestor mecanisme noi, cercetătorii pot oferi oportunitatea altor oameni de știință să se concentreze pe dezvoltarea de terapii care să contracareze aceste căi de rezistență înainte de a deveni o problemă clinică. În acest fel, poate fi prevenită o tragedie în viitor și pot fi salvate vieți omenești.

Izolată la 3.000 de metri sub pământ, bacteria în cauză a fost găsită în Peștera Lechuguilla, New Mexico, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Din cauza mediului extrem de sensibil, accesul la sistemul de peșteri este limitat, ceea ce îl face locul perfect pentru a studia bacteriile în mare parte neatinse de intervenția umană.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close