Cutremurul recent care pune la îndoială calculele seismologilor

de D.G.    |    27 Mar 2017   •   10:35
Cutremurul recent care pune la îndoială calculele seismologilor Foto: Antena 3 (arhivă)

Cutremurul de 7,8 grade pe scara Richter din noiembrie 2016, din Noua Zeelandă, a pus la îndoială precizia cu care seismologii pot prezice extinderea undelor de şoc.

Undele de şoc ale cutremurului s-au propagat cu ajutorul a cel puţin 12 falii majore şi pe o distanţă de mai mare de 170 de kilometri şi au fost mult mai extinse decât se prezicea de modelele prezente, relatează Science News Magazine, citat de Descopera.ro.

Într-un studiu publicat pe 23 martie în Science, o echipă de cercetare din Noua Zeelandă a precizat că faliile se găsesc la distanţe prea mari între ele pentru a propaga undele cutremurului. „Acest eveniment extrem ne-a arătat cât de puţin cunoaştem despre cutremure”, dezvăluie Ian Hamling, co-autor al acestui studiu. Multe simulări de cutremure limitează în mod artificial felul în care o ruptură se poate extinde de la o falie la alta. Aceste restricţii, precizează Hamling, pot fi chiar înlăturate. Se considera că un cutremur nu se poate propaga între falii cu o distanţă mai mare de 5 kilometri, dar cazul din Noua Zeelandă a arătat că propagarea poate avea loc şi la distanţe de 15 kilometri.

Cutremurele complexe, care implică mai multe falii, au fost dificil de studiat din cauza datelor insuficiente, deci, alături de îmbunătăţirea simulărilor, mai sunt necesare şi informaţii mai detaliate.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close