Antena 3 CNN Life Știinţă Femeia care nu poate uita nimic. Actriţa de la Hollywood care ştie TOT ce s-a întâmplat în ultimii 40 de ani

Femeia care nu poate uita nimic. Actriţa de la Hollywood care ştie TOT ce s-a întâmplat în ultimii 40 de ani

Femeia care nu poate uita nimic. Actriţa de la Hollywood care ştie TOT ce s-a întâmplat în ultimii 40 de ani
Sursa foto: Foto: scienceblog.com
de O.P.    |    03 Oct 2011   •   11:14

Deşi o memorie bună este un lucru esenţial pentru actori, cazul unei celebrităţi de la Hollywood i-a uimit pe medici. A devenit faimoasă în anii 1970, când a jucat în sitcom-ul Taxi, iar acum a ajuns din nou în atenţia întregii lumi, datorită memoriei sale uluitoare.

Dacă îi dai o dată oarecare din ultimii 40 de ani, Marilu Henner poate spune ce dată era, ce săptămână din lună, cu ce era îmbrăcată, cum era vremea sau ce rula la TV.

Daca asta nu este ieşit din comun, aflaţi că actriţa de 59 de ani, care în ultima perioadă a apărut la posturile TV britanice, poate reda cu acurateţe evenimente care s-au petrecut pe când avea numai 18 luni, scrie Daily Mail.

Marilu Henner face parte din "clubul select" al oamenilor care au hyperthymesia, sau "memorie autobiografică superioară" - abilitatea de a ţine minte tot ce s-a petrcut în fiecare zi din viaţă.

Acest concept a fost descoperit pentru prima dată în anul 2006, deci este destul de nou pentru neurologi, care caută să studieze cât mai multe cazuri de acest gen pentru a-şi da seama cum reacţionează creierul acestor persoane.

Oamenii care au hyperthmesia pot ţine minte peste 2000 de cărţi de joc, dintr-o singură privire, şi chiar îşi aduc aminte de chipul a mii de persoane văzute într-o zi, deşi un om normal nu îşi aduce aminte decât de înfăţişarea a 200-250 de chipuri.

Deşi mulţi dintre noi ne-am dori o astfel de memorie, cei care suferă de hyperthmesia spun că le este imposibil să uite evenimentele care i-au traumatizat în viaţă, pierderea persoanelor dragi sau accidentele suferite, fapt ce îi pune într-o postură dificilă.


 



×
Subiecte în articol: boli
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close