Universitatea de Stat din Ohio au publicat un studiu potrivit căruia temperaturile medii anuale înregistrate de staţia Byrd din Antarctica de Vest au crescut cu 2,4 grade Celsius din anul 1950 până acum. Aceasta este cea mai rapidă creştere, fiind de 3 ori mai mare decât nivelul mediu.
Oamenii de ştiinţă spun că o astfel de modificare va duce la accelerarea procesului de dezagregare, ţinând cont că topirea gheţarilor duc la creşterea nivelului apei cu peste 3 metri.
“Chiar dacă nu va genera în mod direct o pierdere a masei, suprafaţa ce se topeşte ar putea contribui în mod indrect la creşterea nivelului mării, prin slăbirea gheţarilor din vestul Antarcticii care restricţionează trecerea bucăţilor de gheaţă în ocean”, a explicat meteorologul David Bromwich.
Nivelul mării a crescut în ultimii 100 de ani cu aproximativ 20 de centimetri. Cercetătorii însă estimează că în secolul nostru, creşterea ar putea ajunge până la 59 de centimetri în cazul în care topirea gheţii din Groenlanda şi Antarctica îşi va menţine ritmul.