Antena 3 CNN Life Știinţă IBM a dezvoltat primele "chip-uri cerebrale", capabile să imite procesul gândirii umane

IBM a dezvoltat primele "chip-uri cerebrale", capabile să imite procesul gândirii umane

IBM a dezvoltat primele "chip-uri cerebrale", capabile să imite procesul gândirii umane
Sursa foto: Foto: Daily Mail
22 Aug 2011   •   12:29

Provocarea de a realiza un computer care să se comporte precum creierul uman a testat limitele ştiinţei timp de zeci de ani. Dar cercetătorii IBM susţin acum că au făcut un pas-cheie spre combinarea celor două lumi.

Firma americană de echipamente tehnologice a construit două chip-uri prototip care procesează datele mai apropiat de modul în care oamenii digerează informaţia decât supercomputerele dezvoltate până acum. Chip-urile reprezintă o reuşită impresionantă la capătul unui proiect ce a durat şase ani şi a implicat 100 de cercetători şi fonduri de 41 de milioane de dolari din partea guvernului american, pe lângă o sumă necunoscută oferită de IBM.

Prototipurile subliniază şi mai mult necesitatea tot mai mare pentru "procesare paralelă" sau pentru computere care realizează mai multe operaţiuni simultan. Întrebuinţările chip-urilor IBM sunt până acum prozaice, precum conducerea unei maşini virtuale printr-un labirint, şi vor mai trece probabil încă zece ani până când chip-urile vor părăsi laboratoarele şi se vor transforma în produse pentru public, scrie The Daily Mail.

Ce este important nu este însă ce fac aceste chip-uri, ci cum o fac, spune Giulio Tononi, profesor la Universitatea Wisconsin, care a lucrat cu IBM la acest proiect. Abilitatea chip-urilor de a se adapta la diverse tipuri de informaţii pentru care nu a fost programat iniţial să le recunoască este o mare realizare. "Încă mai avem mult de lucru, dar important este primul pas, iar ce am făcut noi nu reprezintă un singur pas, ci mai mulţi", a spus Tononi.

Dharmendra Modha, liderul proiectului, a declarat că noile chip-uri au componente care se comportă precum "neuroni" şi "sinapse" digitale.

×
Subiecte în articol: IBM creier cercetatori proiect
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close