Antena 3 CNN Life Știinţă Ce influențe au anotimpurile asupra creierelor noastre

Ce influențe au anotimpurile asupra creierelor noastre

Ce influențe au anotimpurile asupra creierelor noastre
07 Apr 2016   •   08:24

Se pare că activitatea cerebrală variază în funcţie de anotimpuri, nu numai în ceea ce priveşte starea de spirit, ci şi pe plan cognitiv, relatează passionsante.be. 

În ceea ce priveşte starea de spirit, se ştie că unii oameni sunt foarte sensibili la scăderea luminozităţii toamna şi iarna, care determină uneori depresii sezoniere. Planul cognitiv (memorie, gândire, atenţie) a fost în schimb destul de puţin explorat. O echipă belgiană de la Universitatea din Liege a desfăşurat un studiu pentru a afla mai precis cum influenţează anotimpurile funcţionarea creierului uman. 

De câteva ori într-un an, tineri adulţi au stat cinci zile într-un mediu neutru ("în laborator"), unde au fost supuşi unor teste care implicau atenţia (concentrarea) şi memoria de lucru (păstrarea şi prelucrarea informaţiilor pe termen scurt). Reacţia cerebrală a fost analizată prin rezonanţă magnetică, iar cercetătorii au constatat diferenţe "uimitoare" în funcţie de perioada anului în care s-au desfăşurat testele. 

Atenţia a atins nivelul maxim în preajma solstiţiului de vară (la jumătatea lunii iunie) şi minim spre solstiţiul de iarnă (jumătatea lunii decembrie). 

Memoria a fost maximă în perioada echinocţiului de toamnă (jumătatea lunii septembrie) şi minimă în cea a echinocţiului de primăvară (jumătatea lui martie). 

Autorii studiului au constatat prin urmare că variaţiile sezoniere influenţează fiziologia cerebrală şi implicit facultăţile cognitive. În plan general, aceste fluctuaţii nu sunt resimţite în activitatea zilnică, însă, în cazul persoanelor vulnerabile, ele ar putea compromite controlul emoţional, arată cercetătorii menţionaţi de passionsante.be.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: studiu creier
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close