Antena 3 CNN Life Știinţă Unul dintre marile mistere ale Antichităţii a fost rezolvat. Ce s-a găsit pe fundul Mării Egee

Unul dintre marile mistere ale Antichităţii a fost rezolvat. Ce s-a găsit pe fundul Mării Egee

Unul dintre marile mistere ale Antichităţii a fost rezolvat. Ce s-a găsit pe fundul Mării Egee
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    27 Iun 2016   •   12:10

O echipă de arheologi marini a demarat în anul 2001 o investigaţie destinată identificării porturilor ateniene antice Zea şi Mounichia. În 2010, cercetătorii au făcut o descoperire inedită, găsind pe fundul Mării Egee ruinele a şase docuri folosite pentru a adăposti vasele greceşti cunoscute sub numele de „trireme”.

Oamenii de știință sunt de părere că descoperirea bazei navale, construită în urmă cu circa 2500 de ani în zona portului Pireu, este foarte importantă.

Această bază navală ar putea atesta unul dintre cele mai importante momente din istoria Greciei Antice: Bătălia de la Salamina (480 î.Hr.). Din câte se pare, generalul atenian Temistocle a previzionat invazia perşilor conduşi de Xerxes şi a ordonat construirea unei flote de trireme (navă de război cu trei rânduri de vâsle dispuse la trei niveluri diferite), care urma să fie adăpostită în interiorul unei structuri ce rivaliza ca impozanţă cu Acropolele sau Partenonul. 

Deşi s-au dovedit a fi extrem de eficiente în luptă, atât înainte cât şi după Bătălia de la Salamina, triremele puteau fi distruse destul de uşor, scrie history.com.

Arheologii estimează că, la sfârşitul secolului al IV-lea î.Hr., baza navală din Pireu putea adăposti peste 350 de trireme.

Se estimează că două treimi dintre vasele care au participat la Bătălia de la Salamina erau din Atena. Cel mai probabil, bărcile fuseseră adăpostite în baza navală descoperită de arheologii marini.

×
Subiecte în articol: marea egee
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close