Antena 3 CNN Life Știinţă "Nu va mai fi vară şi vom muri de foame". Vulcanul ce a erupt cu o putere de 52.000 mai mare ca bomba atomică

"Nu va mai fi vară şi vom muri de foame". Vulcanul ce a erupt cu o putere de 52.000 mai mare ca bomba atomică

"Nu va mai fi vară şi vom muri de foame". Vulcanul ce a erupt cu o putere de 52.000 mai mare ca bomba atomică
Sursa foto: Foto: Actualno.com
de O.P.    |    27 Sep 2011   •   10:36

Vulcanul Tambora se află pe insula Sumbawa din Indonezia. În anul 1815 vulcanul a adus iadul pe pamant, când a erupt timp de şase zile (între 6 şi 11 aprilie). Puterea erupţiei a fost stabilită la 7 în indexul explozivităţii, fiind cea mai puternică din istoria umanităţii, de patru ori mai puternică decât erupţia vulcanului Krakatau din 1883 şi de 52.000 de ori mai tare decât cea a bombei atomice de la Hiroshima.

Aproape 90.000 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar daunele asupra vegetaţiei au fost colosale. Vulcanul a avut un puternic impact asupra întregii lumi, iar anul 1815 a fost cunoscut în istorie ca "anul fără vară", temperatura la nivel global a scăzut cu un grad, iar în 1816 s-au înregistrat cele mai mici temperaturi din istoria lumii.

În Canada a nins în plină vară, iar recoltele au fost distruse aproape în întreaga lume, generând un val de foamete fără precedent. Vulcanologii care studiază fenomenul Tambora sunt îngrijoraţi pentru că "monstrul din adâncuri" s-a trezit la viaţă.

Jules de Boer, cercetătorul care studiază acest fenomen susţine că este imposibil de ştiut puterea cu care va erupe vulcanul, însă s-a calculat că o erupţie cu o forţă asemănătoare celei din 1815 are loc o dată la 200 de ani, scrie curious.actualno.com, cu toate acestea previziunile nu sunt deloc îmbucurătoare pentru noi: "Riscăm să rămânem fără vară, iar foametea va omorî milioane de oameni".

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close