Antena 3 CNN Life Știinţă O lume total ascunsă timp de sute de ani a fost descoperită sub aisbergul gigant desprins în Antarctica

O lume total ascunsă timp de sute de ani a fost descoperită sub aisbergul gigant desprins în Antarctica

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 07:00 05 Apr 2025 Modificat la 08:23 05 Apr 2025
aisberg antarctica
Având în vedere dimensiunile animalelor, comunitățile observate par să fi existat acolo de zeci sau chiar sute de ani, spun cercetătorii. Foto: Getty Images

Un ecosistem necunoscut până acum, populat de crabi de mare, caracatițe și bureți uriași, sugerează că viața a prosperat timp de secole în adâncurile Antarcticii, scrie Live Science.

Un aisberg gigant, desprins recent dintr-un ghețar din Antarctica, a dezvăluit o lume ascunsă sub stratul de gheață. Aisbergul A-84, de dimensiuni comparabile cu orașul Chicago, s-a rupt de platforma de gheață George VI pe 13 ianuarie 2025.

La scurt timp după acest eveniment, oamenii de știință de la bordul navei de cercetare Falkor a Institutului Oceanic Schmidt au fost alertați de imaginile surprinse de sateliți. În doar 12 zile, echipa a ajuns la fața locului, unde a descoperit un ecosistem complet necunoscut, plin de bureți uriași, pești, păianjeni marini giganți și caracatițe, toate scoase pentru prima dată la lumină.

"Am profitat de acest moment unic, ne-am schimbat planul de expediție și ne-am avântat în necunoscut pentru a explora ce se ascunde sub gheață," a declarat Patricia Esquete, biolog marin la Universitatea din Aveiro, Portugalia, și co-director al expediției. "Nu ne așteptam să găsim un ecosistem atât de vibrant. Având în vedere dimensiunile animalelor, comunitățile observate par să fi existat acolo de zeci sau chiar sute de ani."

O lume misterioasă sub gheață

Adâncurile Antarcticii, acoperite de aproximativ 150 de metri de gheață, sunt puțin cunoscute, dar cercetătorii au bănuit de mult timp că sub acest strat masiv s-ar putea afla un vast sistem de râuri, lacuri și estuare. Totuși, doar recent s-a confirmat că această lume ascunsă susține viață.

Deoarece razele solare nu pătrund și nu există un flux constant de nutrienți de la suprafață, oamenii de știință cred că viața din acest ecosistem este susținută de curenți oceanici adânci care se strecoară sub platforma de gheață. Cu toate acestea, mecanismele exacte care permit supraviețuirea acestor creaturi rămân încă un mister.

Pentru a explora acest habitat inedit, echipa a folosit un submarin operat de la distanță, numit SuBastian. Întrucât gheața blocase semnalele GPS, submarinul s-a bazat pe unde sonore pentru a naviga până la fundul oceanului. Acolo, a colectat mostre biologice și geologice dintr-un peisaj populat de corali și bureți marini, unii de dimensiuni impresionante, sugerând o creștere ce durează de secole.

În plus, cercetătorii au folosit vehicule autonome pentru a analiza modul în care apa rezultată din topirea ghețarilor afectează această regiune izolată.

"Echipa noastră era deja în această zonă îndepărtată pentru a studia interacțiunea dintre fundul oceanic și gheață," a explicat Jyotika Virmani, director executiv al Institutului Oceanic Schmidt. "Faptul că am fost acolo exact când acest aisberg s-a desprins ne-a oferit o oportunitate științifică rară. Astfel de momente neașteptate sunt parte din farmecul cercetării maritime – ele ne oferă șansa de a fi primii care descoperă frumusețea nealterată a lumii noastre."

×
x close