Antena 3 CNN Life Știinţă O stea „zombie” bizară zboară prin Calea Lactee. Ar putea ucide oamenii, dacă se apropie prea mult de Terra: Ar sfâșia atomii din corp

O stea „zombie” bizară zboară prin Calea Lactee. Ar putea ucide oamenii, dacă se apropie prea mult de Terra: Ar sfâșia atomii din corp

B.C.
2 minute de citit Publicat la 06:00 26 Apr 2025 Modificat la 07:30 26 Apr 2025
stea in univers
Astronomii nu au aflat încă de unde provine această stea. FOTO: Getty Images

Astronomii au descoperit că o stea „zombie”, denumită și magnetarul SGR 0501+4516, trece prin galaxia noastră cu o viteză uluitoare și nu reușesc să-și dea seama de unde provine. De asemenea, cei de la NASA avertizează că dacă s-ar apropia prea mult de Pământ, din cauza câmpului său magnetic intens, ar putea chiar ucide oamenii, transmite Live Science.

Oamenii de știință au descoperit că o „stea zombie” extrem de puternică, care zboară prin Calea Lactee cu o viteză de peste 177.000 km/h, are un câmp magnetic capabil să sfâșie oamenii atom cu atom. 

Steaua, care este unul dintre cei 30 de magnetari cunoscuți din Calea Lactee, a fost descoperită pentru prima dată în 2008, când se afla la aproximativ 15.000 de ani lumină de Pământ. Dar într-un nou studiu, publicat în revista Astronomy & Astrophysics, cercetătorii au analizat datele observațiilor ulterioare ale SGR 0501+4516 de la telescopul spațial Hubble și de la nava spațială Gaia a Agenției Spațiale Europene și au descoperit că steaua „zombie” se mișcă prin galaxia noastră mult mai repede decât se aștepta.

Experții cred că câmpul magnetic al acesteia este de aproximativ 100 de trilioane de ori mai puternic decât scutul protector al Pământului.

Dacă SGR 0501+4516 „ar zbura pe lângă Pământ la jumătate din distanța Lunii, câmpul său magnetic intens ar distruge toate cardurile de credit de pe planeta noastră”. De asemenea, dacă ar ajunge la o distanță de 1.000 de km de un om, „magnetarul l-ar ucide, sfâșiind fiecare atom din corp”, au scris reprezentanții NASA într-un comunicat.

Șansele ca steaua să se apropie de Pământ sunt mici

Cu toate acestea, sunt mici șansele ca această stea să se apropie de sistemul nostru solar.

Totodată, descoperirea pune sub semnul întrebării ceea ce știm despre modul în care se formează magnetarii. Până acum, cercetătorii au presupus că aceste obiecte se nasc din exploziile stelelor muribunde, care devin apoi stele neutronice. Acesta este ceea ce cercetătorii au presupus că s-a întâmplat cu SGR 0501 + 4516, care a fost observat inițial în apropierea resturilor supernovei HB9. Cu toate acestea, noul studiu a arătat că magnetarul se mișcă prea repede și în direcția greșită pentru se fi format în acest mod.

„Urmărirea traiectoriei magnetarului cu mii de ani în trecut a arătat că nu există alte rămășițe de supernove sau roiuri de stele masive cu care să poată fi asociată”, au adăugat reprezentanții NASA.

„În mod normal, scenariul supernovei duce la aprinderea reacțiilor nucleare și la explozia piticii albe, fără a lăsa nimic în urmă, dar există dovezi, potrivit cărora, în anumite condiții, pitica albă se poate transforma într-o stea neutronică. Credem că așa s-a născut acest magnetar”, a explicat un astronom.

Cu toate acestea, oamenii de știință încă nu știu exact modul în care s-a format și vor face mai multe cercetări pentru a afla acest lucru, dar și de unde provine.

×
Parteneri
TOP articole
x close