Antena 3 CNN Life Știinţă Oamenii sunt peşti modificaţi, concluzia unui studiu al oamenilor de ştiinţă australieni

Oamenii sunt peşti modificaţi, concluzia unui studiu al oamenilor de ştiinţă australieni

Oamenii sunt peşti modificaţi, concluzia unui studiu al oamenilor de ştiinţă australieni
Sursa foto: Foto: scienceblogs.com
de N.B.    |    07 Oct 2011   •   15:22

Trei specii de peşti, din familia Porolepiformelor, din Australia prezintă caracteristici care le-au oferit oamenilor de ştiinţă detalii importante despre evoluţia speciei umane, scrie Green Report.

Echipa de cercetare condusă de Peter Currie, de la Australian Regenerative Medicine Institute al Universităţii Monash şi dr. Nicholas Cole, de la Universitatea din Sydney, a descoperit că muşchii care controlează înotătoarele din zona pelvică a peştilor sunt cei care au evoluat în membbrele posterioare ale animalelor terestre.

Această dezvoltare a condus la apariţia tetrapozilor, animalele cu patru picoare, şi a strămoşilor oamenilor, care au păşit pe uscat în urmă cu 400 de milioane de ani.

Aceşti peşti au fost creditaţi de mai multă vreme de oamenii de ştiinţă drept specia din care au evoluat tetrapozii, ei având capacitatea de a respira pe uscat şi muşchii necesari pentru a se deplasa pe pământ. Până acum, însă, studiul acestei specii şi concluziile trase s-au bazat pe schelete fosilizate, unde muşchii nu pot fi analizaţi.

Oamenii de ştiinţă au comparat evoluţia celulelor musculare la embrioni ai speciilor descendente din peştii cu schelet cartilaginos din familia Porolepiformelor şi cea a celulelor musculare de la peştii cu schelet osos.

Ei au descoperit, prin manipularea genetică a celulelor, că în cazul descendenţilor peştilor cu schelet cartilaginos, dezvoltarea embrionară prezintă un alt mecanism de formare faţă de ceilalţi peşti, dezvoltare care a permis evoluţia musculaturii către fiziologia tetrapozilor.

×
Subiecte în articol: evolutie oameni
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close